Det opplyser Rolf-Bjørn Andersen som leder Prostatakreftforeningen i Norge.

Kreftregisterets årlige statistikk om forekomsten av kreft, bekrefter prostatakreft som den kreftformen som rammer flest menn og som forekommer hyppigst i Norge.

Flest nye tilfeller

Møre og Romsdal er et av fylkene med flest årlige nye tilfeller, og er bare slått av Sogn og Fjordane. Møre og Romsdal skiller seg ut med 130 nye tilfeller årlig i snitt for  100 000 innbyggere. Dette tallet er  vesentlig høyere enn landssnittet som ligger på 106 nye tilfeller pr. 100 000 innbyggere.

Oslo som har større befolkning enn Møre og Romsdal har kun 64,4 og 88,7 tilfeller av prostatakreft for hver 100 000 innbyggere.

Totalt ble det i 2012 registret 4919 nye tilfeller av prostatakreft i Norge. Sykdommen oppstår gjerne hos menn i 50 og 60 årene, og så mange som en  av tre rammes av sykdommen.

Mest fryktet

Ikke unaturlig er dette den kreftformen flest menn frykter. Dette bekrefter en undersøkelse Opinion har gjort for Bayer Healthcare.

De spurte i desember i fjor et representativt utvalg på 1000 personer.

I undersøkelsen sier 42  prosent av de spurte mennene at prostatakreft er den kreftformen de frykter mest.

Leder i Prostatakreftforeningen, Rolf-Bjørn Andersen er ikke overrasket.  Han vil ha økt åpenhet og mer kunnskap i helsetjenesten om sykdommen:

Sykdommen rammer mange, mange har hørt om den men få snakker om den. Da blir det lite kunnskap, mye myter og med det oppstår det gjerne mye frykt.

Kan behandles

Vi har gode behandlingsmuligheter i dag, og prognosene for de som rammes er gode, men når det snakkes lite om sykdommen,  blir det desto mer utfordrende for de hvor sykdommen får et dårlig utfall sier han.

– Det er mange grunner til å være bekymret for kreft, men det er også viktig å få frem at vi har gode behandlingsmuligheter. Åpenhet kan gjøre det lettere å leve med en kreftsykdom, kanskje særlig for de som har en alvorlig kreftsykdom, men vi må samtidig respektere at dette ikke er riktig for noen, sier Rolf-Bjørn Andersen.

Kunnskap. I undersøkelsen  oppgir 60 prosent av vestlendingene at de har dårlig kunnskap om prostatakreft. Prostatakreftforeningen ønsker seg en helsetjeneste som har større kunnskap om sykdommen.

Prostatakreft er nok slik av natur at det vil gå lang tid før vi får en nødvendig åpenhet om det, derfor blir det ennå viktigere at ulike deler av helsetjenesten har kunnskap om sykdommen. Å vite noe om forløp, om komplikasjoner og behandlingsforløp gir trygghet. Dette er informasjon som best formidles av helsepersonell, sier Rolf-Bjørn Andersen.

Trond Viggo Torgersen viste hvordan menn kan sjekke sine edle deler for å muligens oppdage prostata-kreft, under presentasjonen av kampanjen "Menn og Kreft 06" i Oslo.