På kveldens pressekonferanse klokka 18 på Politihøyskolen ble den nye politireformen presentert. Forslaget skal ha flertall i Stortinget, men det vil legges fram en stortingsproposisjon hvor det blir anledning til å komme med forslag og diskusjoner rundt reformen.

Presentasjonen ble ledet av justis- og beredskapsminister Anders Anundsen og statsminister Erna Solberg og Venstres Iselin Nybø.  Det ble avkreftet at reformen vil bringe mer sentralisering, noe KrF ikke er enige i.

- Dette er ikke sentralisering, det er det motsatte. Det viktigste målet er å ha et nærpoliti som er der folk er, sa Anundsen.

Rustet framtidens utfordringer

Bakgrunnen for den nye reformen er rapporten til Jørg-kommisjonen og politianalysen som har pekt på mangler med dagens organisering av politiet.

- Det aller viktigste med politireformen er å skape et robust politi over hele landet og reformen skal øke politikraften i alle landets politidistrikt, sa statsminister Erna Solberg.

Anundsen pekte på at selv om man har puttet mer penger inn i politiet, så har vi ikke et politi som fungerer optimalt. Blant annet sa han at politiet har slitt med beredskapen over lang tid.

- Det har vært store utfordringer, og mange har slitt på tross av økte ressurser. Det handler ikke bare om penger, men handler om å organisere seg på en bedre måte.

Reformen tar mål av seg til å gi bedre responstid, oppklaringsprosent og saksbehandlingstid. Større distrikter skal gi sterkere fagmiljøer som skal være bedre egnet til å møte et kriminalitetsbilde i endring.

Lokalisering

- Det er viktig med spredning, og dette er et premiss for å ha politikraft i distriktene, sa Anundsen.

Det vil bli kutt i antall lensmannskontorer, men hvor mange som vil bli kuttet vil bli bestemt etter en faglig vurdering av Politidirektoratet.

Kvalitetskrav

I reformen stadfestes også at målet er at det skal være to polititjenestepersoner per 1000 innbyggere. I dag skal det være omtrent én polititjenesteperson per 1000 innbygger på Sunnmøre.

Samtidig skal minst 90 prosent innbyggere ikke ha mer enn 45 minutter reisetid til et tjenestested, og ringer man 112-telefonen skal 95 prosent av oppringingene være besvart innen 20 sekunder.

Forebygging

Det skal legges opp til spredt bosetting av polititjenestepersoner, slik at det bor politifolk i lokalmiljøene. Politiet skal vurdere incentivordninger for å oppnå bosetting og tilstedeværelse fra politiet i lokalsamfunnet.

Dette skal være med på å virke forebyggende mot kriminalitet.

- Vi er veldig opptatt av et lokalt forebyggingsperspektiv, der politiet har et samspill med en rekke andre aktører. Her er kommunen viktig. Hver kommune skal ha minst èn fast kontaktperson i politiet for det forebyggende arbeidet, sa justis- og beredskapsministeren.

Politiet skal også jevnlig drøfte innretning av det forebyggende arbeidet med den berørte kommunen.

Dette blir de nye politidistriktene:

1. Østfinnmark: Østfinnmark politidistrikt

2. Nord: Troms fylke og Vestfinnmark politidistrikt

3. Nordland: Nordland fylke

4. Trøndelag: Nord- og Sør-Trøndelag fylke

5. Møre og Romsdal: Møre og Romsdal fylke

6. Vest: Hordaland politidistrikt og Sogn og Fjordane fylke

7. Rogaland: Rogaland fylke pluss Sirdal kommune og Sunnhordland/Haugaland politidistrikt

8. Agder: Vest-Agder unntatt Sirdal kommune og Aust-Agder fylke

9. Sør-Øst: Telemark, Vestfold, Buskerud fylke og Asker og Bærum politidistrikt

10. Oslo: Oslo politidistrikt

11. Øst: Follo, Romerike og Østfold politidistrikt

12. Innlandet: Oppland og Hedmark fylke

Saken oppdateres.