SUNNMØRE TINGRETT (smp.no): Bistandsadvokat Einar Råen satt sammen med de etterlatte i rettssalen da forklaringene til den tiltalte, Steven (Paco) Danielsen, ble lest opp.

I pausen forteller han at de på forhånd var kjent med innholdet i avhørene, men at de hadde forberedt seg på at tiltalte skulle forklare seg.

– De har gått gjennom dette på forhånd, og har et ønske om at offentligheten skal få et innblikk i det som har skjedd via en slik forklaring, sier Råen til smp.no.

Unnvikende og kryptisk

Den tiltalte har svart unnvikende og delvis kryptisk i politiavhørene som retten fikk høre fram til lunsjpause.

Han sier at han «på en måte» oppfattet dette som et oppdrag, som han skulle få 140.000 kroner for.

Når det gjelder hva som skal ha vært bakgrunnen, så svarer han flere ganger at det «kunne være noe sjalusigreier».

Under hele opplesningen til aktor Nordheim satt tiltalte med skyggelua dratt ned i øynene. Flere ganger trakk han også hetta over hodet - men ble bedt av dommeren å droppe både hette og lue da retten ble satt igjen.

Bistandsadvokaten reagerer på forklaringene: – Det virker støtende rett og slett, sier Råen.

– Politiet har etterforsket dette og kommer til en annen konklusjon. Vi føler det er viktig å påpeke at dette overhodet ikke har rot i virkeligheten, sier Råen.

Følg vår direkteblogg her

– Uvanlig

Den tiltalte opplyste ved starten av dagen at han ikke ville forklare seg, og ba samtidig om å få slippe å møte i retten seinere i rettssaken.

Aftenpostens journlalist, Inge D. Hanssen, sier han ikke kan se for seg at tiltalte har noe å tjene på å ikke forklare seg.

– Det er dumt gjort. Det er aldri noen som har noe å tjene på det. Samtidig framstår han som likegyldig og uinteressert i det som skjer rundt ham, sier han.

Hanssen som er en av Norges mest erfarne rettsreportere legger til at det hører til sjeldenhetene at slikt skjer.

– En ting er å nekte å forklare seg om enkeltpunkter, men å nekte fullstendig er iallfall sjelden i en så alvorlig sak som vi har her, sier journalisten.

Bistandsadvokat Einar Råen under første dag av rettssaken etter drapet på Anja Weløy Aarseth. I bakgrunnen aktor Ingvild Thorn Nordheim. Foto: Staale Wattø