-Jeg døper deg "Elias Crewsaver". Måtte hell og lykke følge deg og ditt mannskap i dine viktige oppdrag langs hele Møre og Romsdal, sier to samstemte førsteklassinger i kor.

Isabella Fiskerstand og Alexander Hårstad Hendset fra Fiskarstrand skule lener seg forsiktig mot skutesida og heller champagnebrus over den nye Elias-båten til Redningsselskapet. Heldigvis er begge elevene godt sikra med flytevester, i tilfelle de skulle bli for ivrige.

Sjø og sikkerhet

Namnet "Crewsaver" betyr "livredder", og er naturlig valgt siden båten er gitt i gave av Survitec Norway. Leverandøren av sikkerhets- og livredningsløsninger er blitt hovedsamarbeidspartner for Redningsselskapet, og som ledd i det, har de donert en Elias-båt.

-Vi håper å kunne bidra til at både barn og voksne blir mer bevisst på hvor viktig det er å tenke sikkerhet når en er på sjøen. Vi har en lang kyst med mange perler og muligheter for flotte opplevelser, og vi ønsker å bidra til en bevisstgjøring rundt at ferdsel i båt må skje med respekt. Vi har rett og slett ingen å miste, sier Bjørn Nogva, salgs- og markedssjef i Survitec.

Prøvetur

Elevene fra Fiskarstrand skole og barn fra Åsestranda barnehage, som har danna egen Elias-klubb, var gjester under båtdåpen. Elevene fikk både prøvekjøre den lille redningsskøyta, og besøke den ekte, store redningsskøyta, som lå til kai i Ålesund.

Ei av dem som hopper på land med stort smil, er Maria Urke Fiskerstrand. Hun er vant til å være på sjøen, og syns det var stor stas å kjøre Elias-båt. Familien hennes har båt, som de bruker å dra ut med for å fiske, forteller Maria.

-Bruker du redningsvest, da?

-Ja, det gjør jeg. Pappa også. Hele familien min bruker redningsvest. Men ikke katten.

Besøkte storebåten

Om bord i "Emmy Dyvi" fikk skipsfører Pål H. Johansen og assistent Ole-Johnny Hanssen bryne seg på mange spørsmål fra nysgjerrige barn. "Hva skjer om jeg trykker på denne knappen?" var et spørsmål som vakte ekstra oppmerksomhet hos mannskapet. Flere av barna var ivrige etter å prøve ut ting om bord. Å sitte i kapteinstolen og høre sirena bli testa ut, skapte jubeltilstander.

Noen skipsuttrykk fikk barna også med seg på veien. Det heter ikke kjøkken om bord, det heter bysse. Og golv, det kan du ikke si.

-Nå har jeg tråkka på agurken, sier Lilly Helsem Haram.

-På agurken? Javel, undrer bladfyken. Det må en bare ta for god fisk. Men hva mener hun egentlig? En barnehageansatt trår støttende til.

-Det heter ikke agurken, det heter dørken.