Blindheim barnehage i Ålesund ble tirsdag ilagt en foretaksstraff på 50.000 kroner etter at Adrian Gjærde (4) døde i barnehagen i fjor sommer.

Styreleder i barnehagen ble informert om forelegget tirsdag, og har tatt betenkningstid for om bota skal vedtas. Fristen er i utgangspunktet fem dager.

Les også: Får 50.000 kroner i bot for Adrians død

Om barnehagen nekter å vedta bota, havner saken for retten.

– Lite rettspraksis

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim som utstedte forelegget, forteller at det var en krevende sak av flere grunner.

– Det er en alvorlig sak, og det er en sak med lite rettspraksis på området, forklarer hun.

Barnehagen har fått bot på bakgrunn av folkehelseloven (paragrafene 8 og 18), forskrift om miljørettet helsevern (paragraf 14) og straffeloven (paragraf 48a) - som oppsummert går på at de har unnlatt å planlegge, og drive virksomheten, slik at skader forebygges.

– Det spesielle her, er at det er flere uheldige omstendigheter som tilsier at barnehagen ikke har foretatt den nødvendige oppfølgingen av barna, sier Nordheim.

Uten tilsyn mellom 15 og 33 minutter

Statsadvokaten forklarer at det er en totalvurdering som ligger til grunn, for at hun mener barnehagen handlet uaktsomt etter loven.

  • Barna var uten tilsyn i for lang tid: Nordheim konkluderer ut fra politietterforskningen, at fireåringen har vært uten tilsyn i mellom 15 og 33 minutter, men at tidsforløpet ikke kan slås fast presist.

  • Barna kunne flytte et møbel fra et rom til et annet: Statsadvokaten mener at en krakk som ble flyttet inn på grovgarderoben der Adrian døde, medvirket til at dødsfallet kunne skje. Fireåringen ble kvalt etter å ha fått en snor fra en ryggsekk rundt halsen.

  • Flere barn kunne leke alene i et rom uten tilsyn.

Vurderingene fra statsadvokaten støtter oppfatningen til foreldrene Geir Gjærde og Irene Johansen, som har uttalt til Sunnmørsposten at de mente sønnen deres kunne ha vært uten tilsyn i mer enn 30 minutter da han ble funnet livløs.

Les også: Godtar ikke at sønnens død var en ulykkeLes også: Barnehagen har fjernet sekkene Bistandsadvokat: Foreldrene påført en ekstrabelastning

Ikke fulgt opp

Statsadvokat Nordheim mener barnehagen i utgangspunktet har hatt rutiner på plass. Det er nødvendigvis ikke mangel på rutiner som her er avgjørende, men oppfølgingen av disse.

– Det foreligger gode rutiner og veiledere som både ledere og ansatte er kjent med. Men det er utøvelsen og oppfølgingen av disse som krever et spesielt fokus. Dette kan ha betydning for andre barnehager, mener hun.

Gjør som flere enn 22.000 andre - lik smp.no på Facebook

Påtalemyndigheten har ikke vurdert om bemanningen på tidspunktet var god nok. Dødsfallet skjedde på en i utgangspunktet stille dag i sommerferien med tre ansatte på jobb til å ta seg av de tolv barna.

La vekk draps-tiltale

Nordheim har også vurdert om straffelovens paragraf 239 - om uaktsomt drap - kunne brukes. Men den krever at vedkommende som dømmes, burde ha forstått at barnet kunne mistet livet som følge av forsømmelsen.

– Jeg kom til at vilkårene for å bruke den bestemmelsen ikke var oppfylt, forklarer statsadvokaten.

Den deler av saken er derfor henlagt etter bevisets stilling. Foreldrene til Adrian har opplyst til Sunnmørsposten at de vil vurdere å klage på henleggelsen, men at det viktigste var å plassere ansvaret for dødsfallet.

Den private barnehagen har vært drevet siden starten på 1990-tallet. Grovgarderoben hvor Adrian døde, ligger ut mot skogen på andre siden av bygget til høyre på bildet. Foto: Alexander Worren
Foreldrene har beskrevet Adrian som en glad og energisk gutt som berørte mange. Ved å fortelle åpent om dødsfallet håpet foreldrene å bidra til økt bevissthet om sikkerhet i barnehager. Foto: Staale Wattø