– Vi er her for andre gangen i år. Her er lunt og fint, men badestranda er best på flo sjø, sier Svein Erik Tollås, en av fedrene med småbarn som er på Emblemssanden.

I går formiddag var det ikke akkurat trengsel på strendene i Ålesund, men nå er det varslet dager med knallsommer.

Sunnmørsposten har sjekket status på strendene før storinnrykket.

Emblemssanden

Den langgrunne fjæra på Emblemsanden er mer ruglete å gå på ned til sjøen når det er fjære sjø enn det er på floa. Når det er flo rekker sjøen opp til den fine sanden og gjør «utmarsjen» mer behagelig. Men på alle måter ellers er dette friområdet ett av de beste i Ålesund.

Emblemssanden er et stort friområde som ligger i le av nordavinden. Her er store velstelte plener og fjæra er ryddet for rusk og rask. Til tross for steinete strand går det godt an både for små og store å vasse ut i sjøen. Langs den lange stranda er det bare en livbøye. Den henger ute på et nes. I verste fall kan det være flere hundre meter å springe for dem som skal nå den.

Ytre

Tueneset i den andre enden av byen, er nærmeste offentlige friområde for ytre bydel. Badestranda her er ikke så langstrakt som Emblemsanden, men den er stor nok. Stor er også plenen som ligger i bakkant av stranda. Men ett tilbud var mangelfullt i går: Toalettet var låst på Tueneset.

– Det er Friluftsrådet som har ansvaret for toalettene, sier Oddvar Kongsvik i kommunen.

Men ellers passer kommunen litt på både Tueneset, Volsdalsberga og Emblemssanden. De ser etter at det ikke er knust glass i badefjæra og at det heller ikke er andre farlige ting som folk kan skade seg på.

De passer også på at bossdunkene både for vanlig boss og for engangsgriller er tømt. Alle de tre strendene er godt utstyrt med bossdunker som spesielt er tiltenkt engangsgriller.

Midtre

Volsdalsberga ligger også og skinner i sommersola. Her har Aksla vel lagt ned et omfattende arbeid med å bygge ut ved badefjærene og sette opp stupebrett. Friområdet og badeplassen ved Volsdalsberga er nok lettest å nå med offentlig transport til og fra de mest befolkede områdene i byen.

Grønvika ved Gåseide bærer preg av at driften av campingplassen er nedlagt for tida, men her på det private om-rådet er fritt fram for bade-gjester ti timer i døgnet.Men folk flest må da bære over med at graset vokser høyt og at det ligger rusk i fjæra. Til gjengjeld er dette området det mest private på alle måter.