Nye Hatlane skole og idrettshall i Ålesund er akkurat tatt i bruk og kostet samlet nærmere 320 millioner kroner.

I rådmannens budsjettforslag foreslås det at hallen skal holdes stengt i helg, og på hverdager etter klokka 15.

På grunn av den dystre kommuneøkonomien mangler det driftsmidler til et samarbeid med Aksla IL for trening og idrettsarrangement.

- Svært skuffet

Det får idretten til å reagere.

– Det er et paradoks at den bygges for aktivitet, men holdes stengt. Jeg håper ikke dette går igjennom. Vi er svært skuffet, sier Øistein Bjørkavåg, leder i Ålesund Idrettsråd.

Også leder i Akslas håndballgruppe, Karl Otto Hessen, er misfornøyd.

– Det er synd at en helt ny hall skal stå ubrukt. Alle barn og unge har gledet seg i lang tid til at de nå skal få trene i sitt eget nærmiljø, i sin egen hall. Skuffelsen er enorm, sier han.

– Når en skole med integrert idrettshall er bygget til en pris på over 300 mill. kroner, og utgiftene til drift kanskje er på 500.000 kroner per år, så høres det veldig rart ut at en såpass marginal sum skal sørge for stengt hall hele ettermiddagene og kveldene – og i helgene, sier Hessen.

– Bare i håndballgruppa under 16 år har vi 120 barn og unge som hadde sett fram til å ta i bruk hallen, sier Hessen.

Alle han har snakket med om saken har den samme oppfatningen.

– Ingen forstår dette, sier han.

– Dumt

Kaja Sofie Svinø Bjartan, Sara Hansen og Maria Gjærde Forberg spiller på Akslas 2001-lag i håndball.

– Vi har ventet ganske lenge på at hallen skulle bli ferdig. Det er dumt at vi ikke får være her. Vi skjønner ikke helt hvorfor vi ikke kan bruke den til trening og kamper. Det hadde vært veldig kjekt, sier de tre jentene.

Tippemidler

Kulturdepartementet deler hvert år ut støtte av spillemidlene til bygging av anlegg for idretten. Fylkeskommunen fordeler disse pengene videre. Ålesund kommune har fått forhåndsgodkjent 7 millioner kroner for Hatlane idrettshall.

– De har søkt og fått godkjent, men er ikke i budsjettet vårt for i år. Hvis de skal stenge hallen på kveldstid kan det bli problemer i forhold til spillemiddelsøknaden, men den endelige avgjørelsen tar Kulturdepartementet, sier Siri Ask Fredriksen, rådgiver i fylkeskommunen.

Risikerer avslag

For hvis man skal få slike midler, er det nemlig krav til drift av hallen:

– Anleggseier (kommunen) plikter å holde anlegget åpent for allmenn idrettslig aktivitet i 30 år fra ferdigstillelse. Kravet gjelder på årsbasis og for idretter som driver på sesongbasis.

I helt spesielle tilfeller kan departementet gi dispensasjon.

– Dette er ikke et spesielt tilfelle, sier Fredriksen.

– Risikerer kommunen å få avslag på søknaden?

– Vi vil mest sannsynlig ikke godkjenne en søknad for en hall som bare er åpen til klokka 15. Reglene omhandler også aktivitet på kveldstid, ikke kun det på dagtid, sier Fredriksen.

Nå vil hun ettergå driftsplanen som ble levert inn med søknaden om tippemidler.

Kulturdepartementet bekrefter at kommunen har fått godkjent tilskudd til bygging av hallen.

– Men så lenge det ikke er tildelt midler kan ikke departementet foreløpig gjøre noe mot en eventuell stenging av hallen etter klokka 15, sier Ketil Frøland i informasjonsenheten hos Kulturdepartementet.

Flere kutt

Samtidig foreslår rådmannen å redusere åpningstiden til Spjelkavikhallen på helg og etter klokka 20.30 på hverdager.

Også denne hallen er tidligere delfinansiert av spillemidler.

Les mer om denne saken i papirutgaven, onsdag.