Søndag ble frigjøringsdagen og den nasjonale veterandagen markert i Ålesund. Etter konsert i Ålesund kirke med musikalske tidsvitner fra 2. verdenskrig, samt Bjørnar Myhr og Anita Valderhaug, ledet Aalesunds Ungdomsmusikkorps an ruta fra det ene monumentet til det andre.

– Må kunne «late at grinda»

Ved statuen av Joachim Rønneberg på rådhusplassen holdt Ove Røv fra Norges Veteranforening for Internasjonale Operasjoner og Norsk Reserveoffiserers forening sin tale.

– Vi lever i en usikker verden, ingen fred er evig, sa Røv til de fremmøtte, før han videre fortalte om et gammelt utsagn fra Ivar Aasen.

– «Ei open grind held ingen ute». I 1940 var grinda vidåpen. Vi må være forberedt på å kjempe for friheten. Min appell til politikerne er at de må legge til rette for at vi i framtida kan «late at grinda» om det trengs.

Her finner du den nye Ålesund-sida!

Oppkalt freden?

Videre fortalte Røv at det ikke noe annet år var født så mange barn som i året etter freden kom til landet.

– Det var altså forskjellige gledesscener som fulgte i tida etter frigjøringa.

Blant de frammøtte var dette noe som Fred Arne Naalsund kunne kjenne seg godt igjen i.

– Det ble sagt at jeg var første gutten som var født på Ålesund sjukehus etter freden, men jeg kan ikke stå inne for det.

Siden han ble født i freden, var dermed også navnet satt.

– Det er derfor jeg heter Fred.

Født i freden Fred Arne Naalsund var med å feira frigjøringsdagen i Ålesund søndag. Han er født i 1946 og har til og med fått navnet sitt etter freden som kom til landet året før. Foto: Morten Hjertø

Gjør som mer enn 26.000 andre - følg smp.no på Facebook