- Det sier seg selv at opprettelsen av et akuttmottak i en idrettshall vil gå ut over det ordinære tilbudet. Men jeg har tillit til at idretten er sitt ansvar bevisst. Norge er i en akutt flyktningkrise og vi må ta vår del av ansvaret, sier ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) til smp.no.

Hold deg oppdatert - følg smp.no på Facebook!

Ålesund kommune har lansert Sparebanken Møre arena som mulig akuttmottak som vil kunne huse opp til 500 flyktninger fra desember.

- Det er opp til styret i Sparebanken Møre arena å ta avgjørelsen. De skal ha styremøte i morgen, onsdag, sier ordføreren.

Les også: Blir det akuttmottak her?

Vurderer ansettelser

Om Sparebanken Møre arena takker ja til tilbudet, starter en prosess med å få logistikk og ansatte på plass.

- Vi vil først og fremst gi tilbud om jobb ved mottaket inn mot egen organisasjon, men en skal ikke se vekk fra eksterne utlysninger. Jeg oppfordrer folk som vil vite mer om denne saken om å møte på folkemøtet vi arrangerer tirsdag 24. november klokka 19 i bystyresalen, sier rådmann Astrid Eidsvik.

Skeptisk

Geir Stenseth i Fremskrittspartiet sier det er vanskelig å ta stilling til akuttmottak når flyktningstrømmen er så kompleks.

- To tredjedeler av de som kommer over grensa nå, kommer ubegrunnet og uten behov for vern. Det er mange flere land enn Syria som er representert og det må være lov å spørre hva slags folk det er som kommer, sier Stenseth.

Ingen plan-B

Erik Tsjonga i UDI Region Midt-Norge orienterte formannskapet i Ålesund kommune om flyktningsituasjonen tirsdag kveld.

- Størstedelen av flyktningstrømmen kommer over grenseovergangen Storskog i Finnmark. Kapasiteten der er sprengt så vi flyr nå flyktninger sørover i landet. Vi ble invitert til Ålesund etter initiativ fra dem, sier Erik Tsjonga til smp.no.

- Hva er plan-B om Sparebanken Møre arena takker nei til tilbudet om å bli akuttmottak?

- Vi har ingen plan-B. Vi må i så fall se om private aktører vil bidra, sier Tsjonga.

- Har dere noen private aktører i Ålesund?

- Ikke nå. Vi har private aktører i området, men ikke i selve Ålesund kommune. Vi håper selvsagt at noen melder seg.

Les også: Blir det akuttmottak her?

Tsjonga sier han har et godt inntrykk av arbeidet som nå gjøres i Ålesund.

- Administrasjonen viser engasjement og jobber intenst med saken. De gjør en kjempejobb, sier han.

Prosjektleder Helge Blindheim i Sparebanken Møre arena sier til smp.no at de ikke vil gi noen kommentarer før etter onsdagens styremøte.

Hold deg oppdatert på samfunnsdebatten på Nordvestlandet. Følg smp-debatt på Facebook!