MOLDE (smp.no): Helse Møre og Romsdal er i gang med et forprosjekt som skal leveres 1. april om innfasing av ambulansetjenesten til sjukehusforetakene. 1. januar neste år skal Helse Møre og Romsdal ta over driften av 32 ambulansestasjoner.

Det er nesten like mange som i trøndelagsfylkene til sammen. Det er 19 i Sør-Trøndelag og 14 i Nord-Trøndelag.

- Spesiell situasjon

Helse Møre og Romsdal er nå i gang med et forprosjekt og samarbeid med Ambulanse Midt-Norge og Helse Midt-Norge om innfasingen. Assisterende direktør Helge Ristesund orienterte om innfasingen overfor styret, onsdag.

Underskudd også i Ambulanseforetaket

Ambulanse Midt-Norge gikk med 130 millioner kroner i underskudd i 2013, men det ble satt inn en risikopott og resultatet ble 80 millioner kroner i underskudd. Torsdag skal dette styret jobbe med en lang kuttliste lagt fram av administrasjonen i Ambulanse Midt-Norge, hvor foretaket mangler 25 millioner. Her ligger det blant annet forslag om å fjerne ambulansebiler i Vanylven og Ulstein.

Styremedlem Charles Austnes er kritisk til saksbehandlingen i Ambulanse Midt-Norge i forbindelse med dette.

- Det er underlig at ikke vi som fremtidig eier ikke i større grad er involvert i denne saken. Enda mer underlig er det at AMK ikke er forespurt, sier Austnes.

Her svarte Petter Bjørdal som også er styreleder i Ambulanse Midt-Norge at administrasjonen i ambulanseforetaket har fått en del urettmessig kritikk.

Bjørdal understreker at administrasjonen ikke har anledning til å se på struktur, altså hvor ambulansestasjonene skal stå.

Stasjoner trenger utbedring

Ifølge assisterende direktør Helge Ristesund er situasjonen ekstra spesiell ved at Møre og Romsdal har fire sjukehusstasjoner.

- Tre av dem er vurdert av ambulanseforetaket til å ikke tilfredsstille dagens krav. Det problemet får vi 1. januar, dersom det ikke er løst før, sier han.

Ristesund gjorde styret oppmerksom på at Arbeidstilsynet har vært på ambulansestasjonen i Ålesund, og varslet pålegg om utbedringer.

- Ambisjonen er at vi skal være tidlig ute, slik at vi ikke kommer på hælene, sier Ristesund.

Smp.no følger dagens styremøte i Helse Møre og Romsdal.