Nå er Glomset tilbake hos sin tidligere arbeidsgiver gjennom 30 år - på utviklingssenteret til Aga AS i Breivika.

Både familie, kunder, gamle kolleger og representanter fra gasskonsernet Lindes hovedkontor i Tyskland har møtt opp for å hedre pionéren når han nå tildeles Kongens fortjenestemedalje.

La grunnlaget

Det heile begynte på 80-tallet, da Glomset begynte å interessere seg for oppdrett - og nærmere bestemt, for oksygenering av vann i fiskeoppdrett.

Noe som blant anna har gjort det mulig med oppdrett av smolt i lukkede merder på land - samt å effektivisere arbeidet med avlusing av laks i sjømerder.

– Karsten Glomset har en veldig stor ære for utviklingen av norsk fiskeoppdrett, sa Tore-Jakob Reite, som leder forretningsområdet fiskeoppdrett i Aga Norge AS.

Det var ordfører Eva Vinje Aurdal som delte ut medaljen. I talen sin snakket hun om viktigheten av innovasjon, omstilling og gründerånd.

Fortjenestemedalje – Uten Karsten Glomset ville ikke moderne oppdrettsfiske vært der den er i dag, sier ordfører Eva Vinje Aurdal, som overrekte medaljen. Foto: Sofie Svanes Flem

– Innovasjon er et viktig stikkord når vi skal sikre Norges økonomiske framtid. Da trenger vi mennesker som tenker annerledes. Som har vilje til å jobbe fram nye ideer, en sterk tro og overbevisning som drivkraft og sikkert også en god porsjon stahet, sa hun.

– Da er det en stor glede å kunne tildele Kongens fortjenestemedalje til nettopp en av dem. Karsten Glomset er en norsk pionér.

Interesse på siden

Glomset var ansatt som salgsingeniør, og har aldri studert hverken fiske eller oppdrett.

– Interessa var noe jeg hadde ved siden av jobben. Jeg holdt på i flere år på si, leste bøker og forskningsrapporter og lærte selv, sier Glomset.

De første eksperimentene for å tilsette oksygen til vannet blei utført på en gammel gassfabrikk på Flatholmen.

– Jeg brukte kar og greier, og fikk tillatelse til å bruke det gamle karbyrommet. Der gjorde vi forsøk i helgene, sier han.

Enkelt forklart: For at fisken skal fordøye fôret, må den ha oksygen. Uten oksygen i vannet trengs det heile fem ganger så mye vann, forklarer Glomset. På Flatholmen fikk han etter hvert flere med seg på å teste ut og utvikle metoder for å få oksygen inn i vannet.

– Etter hvert greip det om seg, jeg fikk med meg folk og blei utviklingsleder for oppdrett. Vi leide et forsøksanlegg, det tidligere stettefiskanlegget til Permfisk på Vartdal, fram til vi flyttet inn i det nye utviklingssenteret i Breivika for fem år siden, sier Glomset.

– Hva gjorde at du begynte å interessere deg for oppdrett?

– Jeg så at det her lå store muligheter for en ny industri.

Overvelda

Det begynte med noen kar De første eksperimentene ble gjort i noen kar på Flatholmen. Foto: Sofie Svanes flem

For to år siden blei han pensjonist, men fremdeles er han ofte på besøk på sin tidligere arbeidsplass for å følge med på utviklinga.

Så da kollegene ringte for noen måneder siden og ba ham komme til anlegget i anledning noe veldig viktig, regnet han med at det gjaldt en kjempeordre.

I stedet fikk han servert nyheten om at han skulle motta Kongens fortjenestemedalje.

– Jeg blei heilt overvelda. Det hadde jeg aldri venta, sier han.

Nå skal ordfører Eva Vinje Aurdal sende ord til Slottet om at medaljen er mottatt. Siden kommer trolig en invitasjon til Slottet.

– Det kan jo hende jeg ringer Kongen selv og ber ham komme hit i stedet. Så han får se med egne øyne hva slags arbeid som gjøres her!