Det sier bystyremedlem Svein-Rune Johannessen (Ap) som går imot at Ålesund kommune innfører ny styreform. Deres bystyregruppe er klart imot at dette blir vedtatt.

Bystyremedlemmer i Venstre, Frp, H og KrF har varslet en interpellasjon til første bystyremøte etter ferien om dette, og at en sak om forandring kan bli tatt opp til avstemming før jul.

Fast flertall

Hovedpoenget med en byregjering er at den har et fast flertall i bystyret bak seg. Tilhengerne mener det gir en mer forutsigbar styring.– Vi mener at dette betyr mindre demokrati, og at bystyret får mindre innflytelse enn i dag. De som tilhører opposisjonen får det mindre interessant, og det gir mindre innflytelse å være menig medlem i bystyret.

En byregjering skaper en politisk elite som gjør det vanskelig for innbyggerne å følge med i de politiske prosessene, fremholder Svein-Rune Johannessen som også er gruppeleder for Ap i bystyret. Ap-gruppa har folk med tett erfaring fra byregjering, og som mener det ikke passer i Ålesund.

Da ordfører Bjørn Tømmerdal (H) lot seg intervjue om dette 2. juli, berørte han kommunesammenslåing i Ålesundsområdet, og at hver av de gamle kommunene kan få egne bydelsutvalg med politisk makt.

- Slått sammen

Svein-Rune Johannessen sier at det ligger an til at Ålesund, Sula og Giske blir slått sammen til en kommune.

– Det er rart at man når kommunesammenslåing står for døren, går inn for en forandring som betyr at en politisk elite i Ålesund på fire til seks personer skal sitte og bestemme på vegne av befolkningen. Johannessen mener dette er et uheldig signal å sende til nabokommunene.Det kommer på toppen av motsetningene man så da bypakken ble vedtatt.

– Ålesund har ingen god historikk i åpenhet å vise til. Man sliter med åpne prosesser i budsjettarbeidet.I interpellasjonen fra de fire partiene, blir det pekt på at ved parlamentarisme styrer et byråd med flertall i bystyret bak seg, den daglige driften av kommunen. Formannskapet blir borte og opposisjonen deltar kun i styringen av kommunen gjennom møtene i komiteene og i bystyret.