Det var Frp-statsråden fra Ørskog som fikk æren av å åpne Ålesund Båtfestival onsdag, men før det fikk Listhaug en rundtur på fjorden, samt en omvisning i det maritime teltet til båtfestivalen.

– Når man ser Ålesund fra sjøsiden, samt får snakke med dem som bygger båter for 600–700 millioner kroner per stykk, da forstår man at Ålesund og båt hører sammen. Dette er den mest naturlige plass i hele verden å arrangere en båtfestival, sier Listhaug til Sunnmørsposten.

Maritimt

Sjøl om det er landbruk som ligger hennes hjerte nærmest, legger ikke Listhaug skjul på at det maritime er viktig i hennes familie.

– Både bestefar og oldefar hadde fiskebåt, samt at mine to brødre har valgt maritime yrker. Alle på Sunnmøre er jo koblet til sjøen på et eller annet vis, sier Listhaug, som ble tatt imot av varaordfører Geir Stenseth på kaia.

Åpningen av Ålesund Båtfestival er en av to ting hun har tatt på seg i sommer, det andre er å dele ut en pris til Storfjordens venner kommende fredag.

– Jeg har konsekvent sagt nei til alt. Det har vært en stressende vår, men disse to tingene ville jeg være med på, sier Listhaug, som etter åpningen skulle nyte båtfestivalen sammen med et kobbel venninner.

Lykketall

Båtfestival-general Geir Østensen kunne nesten ikke tro sine egne øyne under åpninga, strålende sol og tett på 30 varmegrader.

– Dette er 13. året vi arrangerer, og vi har aldri vært i nærheten av et slikt vær. For oss er 13 definitivt et lykketall, sier Østensen, som ifølge værmeldingene får et like bra festivalvær helga gjennom.

På programmet står blant annet big jump, standup med John John, konsert med Vassendgutane, «allsang på Sankten», konsert med Dance with a Stranger og mye, mye mer.