På et møte tirsdag valgte medlemmene av det lokale regionsrådet å stemme for et forslag fra rådsleder James Stocknan om å utarbeide en rapport om framtiden til øygruppen, deriblant hvordan den bør styres, skriver The Guardian.

Et motforslag som ville blokkert Stocknans forslag, ble stemt ned med 15 stemmer mot seks.

Folk på Orknøyene har uttrykt et ønske om å rive seg løs fra Storbritannia og bli en del av Norge. Det kommer ikke på tale, ifølge regjeringen i Storbritannia.

– Bisarr fantasi

Orknøyene ligger nord for Skottland og var en del av Norge fram til 1472, da øygruppen havnet under Skottlands styre. Norges utenriksdepartement har uttalt at saken om Orknøyene er et internt britisk anliggende som Norge ikke vil blande seg inn i.

Tidligere har Stocknan uttalt at øyboere ofte har spurt ham «når skal vi tilbake til Norge», og har understreket det han kaller et dypt kulturelt forhold mellom Norge og øygruppen.

Men forslaget hans handlet ikke om å rive seg løs fra Storbritannia for å bli en del av Norge, sier han.

Rådsmedlem Duncan Tullock advarte også under debatten tirsdag mot det han kaller en bisarr fantasi om å bli et selvstyrt territorium i Norge.

Misfornøyd

Lite økonomisk støtte og forsømmelse fra myndighetene i London er grunnen til at Orknøyene er misfornøyde med tingenes tilstand. Ifølge Stocknan mottar Orknøyene mindre penger per hode fra regjeringen enn de nærliggende Shetlandsøyene eller andre øyer utenfor Skottlands kyst.

Blant alternativene som nå skal utforskes, er både «nordiske forbindelser» og modeller som kalles «crown dependency» slik styreformen er på øyene Jersey og Guernsey.

Crown dependency-modellen går ut på at territoriene er under britisk suverenitet, men ikke er en del av Storbritannia.