- Alle er velkommen hit, også på kort varsel, innledet Frps Geir Stenseth til latter fra salen.

Et lite verbalt spark i siden etter de siste dagenes diskusjoner om politisk ledelse i kommunen var gjort kjent med besøket fra statsråden.

Utfordringer for Ålesund

Deretter startet rådmann Astrid Eidsvig presentasjonen om flyktningarbeidet i Ålesund kommune for statsråden.

- Men nå er vi i en spesiell situasjon i nordvest. Det er en krevende sysselsettingsperiode som er knytta til olje- og offshore.

Ta med deg inn i regjeringa at vi er i en vanskelig og særskilt situasjon. Det gjelder vår kommune, men også regionen, var oppfordringen fra Eidsvik.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

Boliger

Eidsvik snakket også om vanskelighetene med å få boliger til flyktningene, da knyttet til at kommunen har utfordringer med å ha nok kommunale boliger. Hun påpekte at Ålesund er på ROBEK, som gjør at Fylkesmannen må godkjenne investeringer.

På programmet i dag skal Ålesund kommune vise fram sitt arbeid med å integrere flyktninger. Listhaug får blant annet høre fra flyktninger som har blitt økonomisk selvhjulpne, samt besøke enslige mindreårige.

Les også: Tilfeldig at ordføreren fikk vite om besøket

Les også: Forsikret at slik praksis ikke skal forekomme

Mange syrere har gått mye på skole

Vigdis Thoresen, virksomhetsleder for flyktningarbeidet i kommunen, snakket så om hvordan man får flyktninger i arbeid.

- Vår erfaring er at de aller fleste flyktningene ikke har utdanning, slik vi hører om, men nå kommer det mange fra Syria som har gått mye på skole, men vi vet ikke om deres kompetanse er overførbar.

Utdanning for å få flyktninger i arbeid

Thoresen mener korte og effektive utdanninger er den beste måten å få flyktninger i arbeid og nevner korte og effektive utdanninger, som fagbrev i helse og omsorgsarbeid eller salg og service.

- En reell utdanning til jobber det er behov for, sier hun.

Motivasjon for å jobbe

-  Men hvis du har veldig mange barn, da får du veldig mye penger fra Nav, så mye penger at hvis begge er i jobb så vil de ikke være i nærheten av å få like mye utbetalt. Hvorfor skal de gidde å jobbe hvis de får mer utbetalt av Nav, spurte Listhaug.

Thoresen påpekte at forskning viser at foreldre er veldig viktige forbilder for barna sine. Å være arbeidsledige kan gå i generasjoner.

-  Den viktigste motivasjonsfaktoren er at de aldri kan gå i banken og få lån til å kjøpe hus eller bil. Og hvis begge to jobber, så tjener man mer enn det man får på NAV, svarer Thoresen

Les flere nyheter