– Den samvittighetsfulle sjåføren sa at han kunne ha håndtert denne situasjonen bedre hvis han hadde visst mer om demens. Og kunnskap er viktig hvis vi skal få et demensvennlig samfunn, sier Siv Katrin Ulla.

Pilotprosjekt

Hun er gang med jobben som leder for et pilotprosjekt der Ålesund skal bli en kommune der mennesker med en demensdiagnose skal bli møtt med forståelse og respekt.

– Jeg håper på at det skal bli en folkebevegelse, sier Siv Kathrin Ulla.

– Intet mindre?

– Nei, dette skal vi få til, slår prosjektlederen fast.

Stadig flere av oss får en demensdiagnose, og målet er at så mange som mulig fortsatt skal få bo hjemme og ha en meningsfylt hverdag der de kan fungere best mulig og delta i lokalsamfunnet.

– Ålesund har en rekke gode tiltak for demente, og det gjøres mye godt arbeid på frivillig basis også. Min jobb blir blant annet å kartlegge alle disse tiltakene og se hvilke muligheter de gir, sier Siv Katrin Ulla.

Det er Fylkesmannen i Møre og Romsdal som finansierer prosjektlederstillingen, mens Nasjonalforeningen for folkehelsen også er en viktig samarbeidspartner.

– Tiltaket med «Aktivitetsvenn» er et direkte resultat av pengene som kom inn fra TV-aksjonen i 2013. Nå kommer pengene tilbake til giverne, sier Siv Katrin Ulla.

Konkrete tiltak

– Hva kan helt konkret gjøres for at Ålesund blir mer demensvennlig?

– Vi kan bli et varmere samfunn der vi blir flinkere til å forholde oss til folk vi kanskje synes oppfører seg annerledes. Hvis vi vet mer om demenssjukdommen og om hvordan vi møter mennesker med denne diagnosen, blir det lettere å takle situasjoner som kan føles vanskelig.

Prosjektlederen inviterer derfor alle som jobber i de ulike servicenæringene om å ta imot tilbudet om et kurs der de får vite mer om demens.

– Eksempelet med taxisjåføren er godt, sier Ulla.

– Med mer kunnskap om demens ville han nok ha håndtert situasjonen annerledes. Bussjåfører, butikkansatte og alle som har med folk å gjøre, kan også være med på å gjøre kommunen mer demensvennlig. Kurset er gratis og varer bare en times tid, og vi følger også opp deltakerne hvis de ønsker det, forteller Siv Katrin Ulla.

Demensplan

Regjeringens Demensplan 2020 har som mål å skape et samfunn som tar vare på og integrerer personer med demens i fellesskapet.

– Vi ønsker at et slikt mål også skal være en del av all kommunal planlegging og virksomhet, sier Ulla.

Hun berømmer Demens- foreningen i Ålesund som blant annet i flere år har stått for tilbud om støtte til pårørende.

– Vi har også et kommunalt demensteam og gode aktivitetstilbud som er en viktig del av arbeidet med å gjøre Ålesund til en demensvennlig kommune.

– Flere får diagnosen, men fortsatt er sjukdommen tabubelagt. Med mer kunnskap og åpenhet kan vi få mye positivt til å skje, sier en optimistisk Siv Katrin Ulla.

I mars i fjor skrev ordfører Eva Vinje Aurdal under på at Ålesund skal bli et demensvennlig samfunn. Varaordfører Tore Johan Øvstebø, Liv Synnøve Hoel fra Nasjonalforeningen og Inger Storheim fra demensforeningen bevitnet det hele. Foto: Hilde Hovik