Etter en lang og relativt heftig debatt landet Ålesund bystyre, med 25 mot 24 stemmer, på at Tafjord Kraftnett AS og Tussa Nett AS kan slå seg sammen.

Partigruppene i bystyret var delte internt, derfor var det lenge uvisst hvilken veg voteringen ville svinge.

Lettet konsernsjef

Konsernsjef Erik Espeset i Tafjord, som på forhånd orienterte om fusjonen, hørte på debatten og var spent. Etterpå uttrykte han at han var lettet og glad for at bystyret nå gir klarsignal for fusjon. Denne vedtas formelt på generalforsamling den 20. desember.

Espeset ga likevel til kjenne at han kunne tenkt seg et støre flertall. Det ble satt fram forslag om prøvevotering slik at Ålesund kunne fremvise et enstemmig vedtak, men dette ble blokkert av motstanderne, som ville gi et tydelig signal om at de ikke synes dette er vegen å gå.

Utredning viser fordeler - og ulemper

I sakspapirene som politikerne har fått presentert, fremgår det at et sammenslått nettselskap vil oppnå fordeler som sikrere strømforsyning og redusert nettleie, sterkere fagmiljø og mer attraktive arbeidsplasser, og høyere avkastning og forutsigbart utbytte. Dette i følge en utredning som er gjort av konsulentselskapet Deloitte.

I sitt saksfremlegg påpeker imidlertid rådmannen også at  kunder i distribusjonsnettet til Tafjord vil få økte nettkostnader som følge av sammenslåingen, i hvert fall de første årene.

Formannskapet var uenig

Ålesund formannskap var på forhånd uenig i rådmannens innstilling om å godta en fusjon. De ville at bystyret skulle be styret i Tafjord kraft gjennomføre nye forhandlinger, med sikte på å få  en avtale som gir bedre vilkår for Tafjord Kraft sine eiere