– Forvekslingen av medikamentene var alvorlig, og helseforetaket vil på ingen måte bagatellisere slike feil.

Det sier fagsjef Odd J. Veddeng i Helse Møre og Romsdal. Han forsikrer også at helseforetaket har gjort en rekke tiltak de siste årene for å ivareta pasientsikkerheten.

– For oss er det viktig å hindre at slike ting skjer, og blant tiltakene som er gjennomført er bruk av sjekklister, samstemming av legemiddellister osv. Og det er dobbeltkontroll med medikamenter som gis intravenøst.

I dette tilfellet ble legemiddelet satt i en muskel av en legespesialist.

– Da er ikke rutinene slik at det nødvendigvis må dobbeltkontrolleres, og det ville også vært vanskelig å gjennomføre, sier Veddeng.

Merket

Han opplyser at anestesiavdelingen etter denne hendelsen nok en gang har gått gjennom sine rutiner. De aktuelle medikamentene er merket spesielt for å unngå forvekslinger i framtida. Plassering i medisinskap er også forandret for å ivareta sikkerheten.

Odd J. Veddeng synes det er trist at pasienten ikke har det bra etter det som skjedde.

– Og jeg kan i hvert fall forsikre om at dette ikke er noe som helseforetaket bagatelliserer – aller minst den aktuelle legen som har erkjent feilen og som har tatt dette svært tungt. Og når uhellet først var et faktum, var pasienten heldigvis i trygge hender.

Meldt

Veddeng opplyser at feilen ble meldt videre slik den skulle.

– Saken ble meldt i helseforetakets system samme dag som det skjedde, og den er blitt behandlet i kvalitetssystemet på ulike nivå. Det er det nasjonale Kunnskapssenteret som får pasientskademeldinger, og denne saken ble også meldt dit, sier Veddeng.

– Hva med oppfølgingen av pasienten fra sjukehusets side?

– Oppfølging av pasienter etter slike og andre traumatiske opplevelser krever ulik tilnærming fordi behovene er ulike. Men alle får et tilbud, og det har også denne pasienten fått. Fylkesmannen mener at vår oppfølging har vært eksemplarisk. Men det går sikkert an å gjøre det bedre. Denne pasienten går nå til psykolog for å bearbeide hendelsen. Da tenker jeg at det må være en faglig vurdering av denne psykologen hva hun trenger av videre oppfølging. I tråd med det vil helseforetaket følge opp så godt vi kan, sier fagsjef Odd J. Veddeng.