- Mange arbeidsgivere forventer at en jobbsøker har førerkort. Å ha førerkort er i dag nærmest en del av allmennutdannelsen, så det er betenkelig at for eksempel politisk arbeid er fritatt fra fraværsregelen, mens trafikkopplæring ikke er det, forteller Ohrvik.

Mens Elevorganisasjonen har kjempet mot den nye fraværsregelen som trer i kraft fra skolestart, har Trafikkforum argumentert for at trafikkopplæring ihvertfall bør være ett av de legitime unntakene, skriver de i en pressemelding.

- Vi er helt avhengig av at trafikkundervisningen foregår på dagtid på hverdager. En ting er at prisen på trafikkopplæringen ville blitt mye høyere dersom vi skulle lagt inn kvelds- og helgetillegg for trafikklærerne, men det viktigste poenget for oss, er at eleven skal lære å kjøre i normal trafikk. Da må vi faktisk gjennomføre undervisningen på dagtid på hverdager.

Starte tidlig

Nå som det blir innført nasjonal fraværsgrense fra høsten av, kan det derfor være vanskelig å få gjennomført trafikkopplæringen på kort tid uten å få for mye fravær fra skolen. Løsningen kan da være å starte tidligere, og gjennomføre mer av opplæringen tidlig.

- Mange er allerede flinke til å ta kontakt med en trafikkskole tidlig for å lære det aller mest grunnleggende før de begynner å øvelseskjøre hjemme. Men ofte kommer de ikke tilbake til trafikkskolen før det nærmer seg 18-årsdagen, og da skal det gjerne skje mye på kort tid. Det er ikke det beste utgangspunktet for god læring, og det er heller ikke det beste utgangspunktet for god mengdetrening. I tillegg vil det å gjennomføre mesteparten av trafikkopplæringen i en kort periode like før 18-årsdagen føre til mye fravær på kort tid.

Øvelseskjøring og mengdetrening

Manglende førerdyktighet er en vesentlig faktor ved ungdomsulykker. Statens vegvesen oppfordrer derfor til mengdetrening, dvs at den som skal lære å kjøre øvelseskjører mye hjemme på det som er lært på trafikkskolen.

- Alle som har drevet med idrett, musikk eller andre aktiviteter hvor man skal prestere vet at det er viktig å øve mye for å forbedre ferdighetene. Det er også dette som er den viktigste årsaken til at det er vanlig med hjemmelekser. Elevene lærer på skolen, og øver på det de har lært hjemme. Det er derfor viktig at eleven allerede har lært det det skal øves på, og behersker det det skal øves på ganske bra. Det er det som kalles mengdetrening.