- Alle drap er i utgangspunktet ei brutal og gruoppvekkende handling. Dersom noen skal dømmes for drap under særdeles skjerpende omstendigheter, må det imidlertid foreligger momenter som gjør den til noe mer enn brutal og gruoppvekkende. Det mener jeg ikke foreligger i denne saken.

Det var forsvarer for hovedtiltalte i Spjelkavik-saken, Håkon Rasmussen som sa dette i sin prosedyre i Sunnmøre tingrett mandag.

Les også: Følg rettssaken direkteLes også: Krever 17 år for Spjelkavik-drapet

- Tilståelse må gi strafferabatt

Advokat Rasmussen viste til at hans klient gjennom etterforskningen hadde forklart seg utførlig og bidratt vesentlig til oppklaring av saken.

- Med utgangspunkt i nyere rettspraksis mener jeg at en rimelig straffeutmåling for dette drapet, er 16 års fengsel. Men tilståelsen må resultere i en strafferabatt i størrelsesorden to år, framholdt Rasmussen.

Forsvareren anførte også som formildende hensyn at 22-åringen har påbegynt en utdannelse i varetekt.

- Han har i tillegg også meldt seg på både voldsmestringskurs og kurs i mestring av rus i fengselet, sa Rasmussen.

Les også: Fjerde rettsdag direkteLes også: – Som å spille russisk rulett

Advokat Åsmund Sandland – som er forsvarer for 27-åringen som innrømmer å ha gjennomført den etterfølgende brannstiftelsen i leiligheten – var opptatt av å få reaksjonen så mild som mulig.

Aktor la i formiddag ned påstand om 2 år og åtte måneders fengsel, etter å trukket fra 30 prosent strafferabatt for tilståelse og bidrag til å oppklare saken.

- Tiltalte har slitt med rusproblem faktisk helt siden barneårene. Når han nå har fått tilbud om en plass i institusjon for å få rusproblemene under kontroll, er det viktig at han ikke får en lengre soning som kan ødelegge dette. Jeg ber derfor om at han får en deldom der noe av straffen gjøres betinget, sa advokat Sandland.

- Det finnes ikke bevis for at han faktisk var delaktig i brannstiftelsen, sa advokat Javeed Hussain Shah i sin prosedyre.

Han er forsvarer for 19-åringen som har stått tiltalt for å vært med på den etterfølgende brannstiftelsen i leiligheten hvor drapet skjedde.

- Han hadde ikke noen forutsetning for å forstå at han var i ferd med å gå inn i den situasjonen som endte med brannstiftelsen. Og det er ikke ført bevis for at han var med på selve brannstiftelsen, sa advokat Shah før han understreket de strenge kravene til bevis som kreves for å domfelle.

Advokaten la ned påstand om frifinnelse, mens statsadvokat Magne Nyborg mandag formiddag la ned påstand om at 19-åringen skulle dømmes til fire års fengsel.

Dom i saken faller onsdag 24. juni klokken 13.00 opplyste tingrettsdommer Knut Anders Oskarsson da retten ble hevet.