– Budsjettet er et direkte angrep på undervisningen, sier Ina Enoksen, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet i Ålesund.

– Vi er veldig bekymret. Dette blir en dårlig opplæring, sier både Enoksen og Marianne Berge, lokallagsleder i Utdannignsforbundet i Ålesund.

– Nå må politikerne ta ansvar og først se til at skolene oppfyller lovpålagte oppgaver, deretter får de se på andre ting, sier de.

Se grafikk: Klikk og se Ålesund-budsjettet

25 årsverk

I fjor fjernet kommunen 20 lærerårsverk. I år er det 25 årsverk som skal bort ved grunnskolene i Ålesund.

– Vi har allerede skåret til beinet. Vi har ikke mer å spare. Dette går ut over de svakeste og vår framtid.

Dette rammer spesialundervisningen. Det blir større klasser og mindre tid til den enkelte elev. Det er alvorlig at organiseringen av spesialundervisning i kommunen tar mer hensyn til kostnader enn til behov, sier Berge.

Hun er bekymret for at skolene ikke vil klare å møte kravene i Opplæringslova.

– Hvor alvorlig er dette?

– Veldig mange trenger en til en undervisning. Det lar seg ikke gjøre for veldig mange skoler. Mange lærere og rektorer er bekymret for hvordan en skal klare kuttene i budsjettet.

Kutter leksehjelp

– Kommunen vil også kutte i leksehjelp som i dag foregår på alle klassetrinn, den ekstra timen med fysisk aktivitet som ble innført for noen år siden, gratis kulturskoletime og valgfag for tiende klassetrinn.

Skolene har allerede gjort kraftige kutt i forhold til det materielle. Nå er det menneskene det gjelder, det er det verste, sier Berge. Hun har forståelse for at kommunen skal ha et budsjett som må gå i balanse.

– Men hvordan skal vi få dette til? spør hun.

– Rehabilitering av Kolvikbakken ungdomsskole er også en merkelig historie som har pågått i årevis. Det er ikke første gang at en har sittet med tegninger og gravemaskinen praktisk talt har stått klar for å sette i gang, for så å oppleve at det kommer stoppordre, påpeker Enoksen.

Skoleledelsen på Kolvikbakken trodde rehabiliteringsarbeidet skulle påbegynnes ved påsketider. Nå er dette skjøvet til 2017.

– Jeg tror det var på slutten av 90-tallet, da sønnen min var elev der, at elever, lærere og foreldre ble informert om at nå ble det rehabilitering i tre år. Nå er rehabilitering igjen skjøvet ut til oppstart i 2017. Det er ikke greit, sier hun.

Enoksen mener rehabilitering av Kolvikbakken må være en prioritert oppgave foran andre ting som ikke er helt nødvendig. – For eksempel Hatlehol kirke, sier hun.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland her

Nye skolegrenser

I går skrev Sunnmørsposten at kommunen feilberegner elevtallet ved Åse skole og tror det blir 41 færre elever til høsten. Skoleledelsen sier det blir flere. Snart presenterer kommunen oversikt over skolekapasiteten.

– Kommunen regner seg fram til elevtallet ved de ulike skolene ved hjelp av statistikk. Men rektor vet ganske sikkert hvordan det ser ut de neste to årene. Kanskje må vi også tørre å ta debatten om hvor skolegrensene skal gå. Jeg tenker først og fremst på Lerstad skole der elevtallet er synkende, og at en utvider kretsen mot for eksempel Åse, Hatlane og Spjelkavik (spesielt med tanke på Olsvika). Aspøy skole har også ledig kapasitet. Kanskje Ålesund må se på alle skolene under ett, sier Enoksen.