Vi har sagt til hverandre i mange år at hvis vi noen gang kommer til å kjenne noen nobelprisvinnere, så blir det de to, forteller Aasta-Marie. Både hun og ektemannen Øivind Strand er nære venner gjennom mange år med nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser.

Vokste opp sammen

De har rukket å gratulere venneparet med meldinger og mail.

Øivind vokste opp sammen med Edvard på Hareid, de var også skolekamerater, og de to parene har fulgt hverandre siden tidlige studiedager i Oslo.

May-Britt er opprinnelig fra Fosnavåg og Aasta-Marie er fra Ålesund. Hun forteller til Sunnmørsposten:

Psykologistudenter i Oslo

– Vi fire har vært mye sammen helt siden studiedagene. Jeg husker godt Edvard og May-Britt fra oppstarten deres i Oslo. De begynte som psykologistudenter og jobbet både strukturert og iherdig. Den gang tenkte jeg at disse to blir glimrende kliniske psykologer.

De jobbet med rotter og disses evne til å orientere seg i rom i kjelleren ved gamle Anatomiske institutt. Det var vel på midten av 80-tallet. Jeg var medisinerstudent på den tiden og lærte anatomi, forteller Aasta-Marie.

Hun husker godt May-Britt og Edvard som stadig vekk syklet entusiastisk til butikken for å kjøpe skummamelk. De hadde laget til et svømmebasseng for rotter som de fylte med vann. Melken ble tilsatt for å blakke vannet for at det skulle bli dårligere sikt. Aasta-Marie og Øivind var tilskuere til forsøkene.

Stayerevne

Aasta Marie sier det var et tidlig fremtredende trekk hos de to nobelprisvinnerne at de var veldig strukturerte og svært utholdende.

May-Britt og Edvard flyttet med sine to døtre til Trondheim i -96/-97, der de begynte å bygge opp laboratoriet. Opp igjennom årene har ekteparet Moser mottatt mange priser.

– Den senere tid har det vært nevnt i media at de kan være aktuelle kandidater til nobelprisen. Nå har de altså fått den sammen med amerikanskbritiske  John O’Keefe.

Det er bare tre uker siden de mottok en pris i Hamburg på flere millioner kroner, forteller Aasta-Marie som tidligere har jobbet som fastlege i Ålesund. Nå jobber hun på sykepleierstudiet i Ålesund.

Viste film om Mosers

– Det var litt morsomt: Da jeg fikk høre om nobelprisen satt jeg og jobbet med noen innleveringsoppgaver til sykepleierstudentene om nettopp  læring, hukommelse og stedsans. Under en forelesning for få uker siden tillot jeg meg å drive litt lokal sunnmørsreklame og viste en video med May-Britt og Edvard der de forklarer hva de har funnet ut om dette temaet.

May Britt og Edvard er også veiledere for studenter, deriblant sunnmøringer, som har vært med på å skrive artikler i store tidsskrift. Det er mange som har grunn til å glede seg over nobelprisen, sier Aasta-Marie Sveino Strand.

Følg NTBs direkterapportering om tildelingen av nobelprisen i medisin: