Staten har gått inn med sine toppfolk for å få avdekket hvor mye forurensing som fortsatt siger fra land og ned i sjøen.

Onsdag og torsdag er grunneierne som har fått pålegg om miljøundersøkinger innkalt gruppevis, for å møte folk fra fylkesmannen Miljødirektoratet og konsulentfirmaet Rambøll.

Må betale for undersøkelser

Anne Melbø fra fylkesmannen opplyser at grunneierne må bekoste undersøkelsene av hvordan det står til på deres parseller, og de må betale for eventuell opprydding.

– Men dersom forurenser finnes, kan også denne pålegges å betale, sier hun. En trøst kan være at en oppryddet tomt er mer verdt enn en tomt man er skeptisk til. Flere steder har det foregått masseutskifting på tomtene.

Først rensing på land - så på sjøbunnen

I møtet onsdag kveld ble det opplyst at når det er ryddet på land, vil staten gå inn og rense eller tildekke sjøbunnen i Aspevågen. Det skal skje samtidig med at skjær og grunner i farleden blir sprengt bort.

Men Anne Melbø sier at først må det renses på land. I et annet innlegg ble det sagt at man også må finne ut hvor man ikke trenger gjøre noe.

Les også: Her vil de dekke til sjøbunnenLes også: Miljøgiftregning kan ende i rettsstrid

Les også: Slik er sjøen forurenset etter skipsbyggingen

Farlige miljøgifter

Undersøkelser av sjøbunnen i Aspevågen har påvist at der finnes mer enn nok av farlige miljøgifter. Det meste av dette kom nok fra bedrifter som er borte og som få i dagens Ålesund noen gang har hørt om. Christine Hessen fra Miljødirektoratet påpekte at norskekysten er mer utsatt for forurensing enn kysten i andre land.

– Forklaringen er at Norge ikke har de store elvene som fører med seg sedimenter og dekker til sjøbunnen langs kysten. Her blir forurensingen liggende åpent og utildekket, opplyste hun.

Det er på det rene at rensingen langs strendene i Ålesund tar tid, ble det opplyst i møtet. Og tid har det tatt å granske saken. I 1979 kom første rapport som var en av de første sakene undertegnede skrev om i Sunnmørsposten for 36 år siden.

Gjør som flere enn 21.000 andre - lik smp.no på Facebook

Senere undersøkelser på sjøbunnen sør for Ålesund sentrum har påvist farlige mengder av tjære, pcb, bly, kvikksølv, arsen og sink.

Å spise fisk og sjødyr som lever her er ikke noe særlig, men miljøkonsulent Gunnar Godø understreker sterkt at ferdafisken Borgundfjordingen er upåvirket av dette.

<strong>Myndighetene:</strong> I midten Christine Hessen fra Miljødirektoratet sammen med Thomas Aurdal og Anne Melbø fra fylkesmannen på møtet om forurensing. Foto: Frode Kleiveland