Det sier Asbjørn Hansen, pensjonert etter 35 år som politimann – de 18 siste åra i Kripos.

Drapet på trønderjenta i Geiranger i 1996 er det eneste mordet 58-åringen aldri fikk være med på å oppklare.

– Det handler ikke om prestisje for min del. Jeg tenker først og fremst på de etterlatte. Dessuten hadde jeg virkelig unt Jens Arne Hessegjerde, pensjonert lensmann i Stranda, at vi fikk tatt morderen, sier Hansen.

Innblikk

I sin nye bok «Menneskejeger» gir han leseren et innblikk i arbeidet med flere av drapssakene han var med på å etterforske – blant anna Baneheia-mordene og Orderud-saka.

Men også i boka kommer det tydelig fram at Espås-saka fra Geiranger står i ei særklasse for den tidligere politimannen fra Rissa i Trøndelag For her går drapsmannen fortsatt fri.

«Det plager med at det et sted går en gjerningsmann løs som ikke er blitt stilt til ansvar for det han gjorde. Jeg tror ikke det er bra for et samfunn at slike handlinger får gå ustraffet hen. Det er rett og slett ikke riktig. Det strider mot alt jeg tror på, og har trodd på gjennom hele mitt liv», skriver Asbjørn Hansen i kapittelet om drapet på Trude Espås.

Tusenvis

Denne augustdagen i 1996 var det tusenvis av mennesker innom Geiranger. Mange av dem var utlendinger som dro videre samme dag, eller en dag eller to seinere.

Det var ikke lett å få kartlagt alle sammen. Men gjennom flere år forsøkte politiet så godt de kunne å skaffe seg navn og bilde av alle sammen. Mange av dem ble avhørt.Så Hansen vet hvor de sov, hva de spiste, hva de handlet, hvem de var sammen med, hva de så, hvem de snakket med.

«Jeg vet praktisk talt alt som er å vite om den dagen i Geiranger. Det eneste jeg ikke vet, er hvem som en gang mellom klokka 17.15 og 18.00 tok livet av Trude Espås», skriver Hansen.

Og har morderen drept før, og kan han drepe igjen?

«Jeg er redd jeg må svare ja – på begge», oppsummerer Asbjørn Hansen i den nye boka på forlaget Kurer.

<strong>STRANDA:</strong> Disse tre arbeidet i lang tid med Espås-saka. Fra venstre Asbjørn Hansen fra Kripos, lensmann Jens Arne Hessegjerde og politiadvokat Yngve Skovly. ARKIVFOTO: KNUT ENSTAD