– Regjeringen må fryse den delen av bistanden som går til kapasitetsbygging for palestinske selvstyremyndigheter fram til de fordømmer de forferdelige terrorhandlingene begått av Hamas, sier KrF-nestleder Dag Inge Ulstein til Vårt Land.

Han tar imidlertid til orde for at den humanitære støtten skal skjermes og understreker at krigen medfører et forsterket behov for humanitær tilgang og hjelp på begge sider.

– Det er de sivile som blir den tapende part. Hamas må stilles ansvarlig for disse grusomme handlingene, som også vil forsterke den fryktelige situasjonen store deler av den palestinske befolkningen lever under, sier han.

Krever gjennomgang

Ulstein og stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde (Frp) vil ha en total gjennomgang av bistanden til disse områdene.

De norske bistandsbevilgningene går både til humanitær hjelp, institusjonsbygging og ulike former for helsestøtte og tiltak for å sikre økonomisk vekst. Regjeringen har foreslått at regionsbevilgningen til Midtøsten neste år til å være 519 millioner kroner.

– Vi må få vurdert hvilken retning denne støtten bærer. Vi må faktisk få fram at Israel er et demokrati som vi må ta vare på. Da tror jeg vi nå bør fryse midler. Og bistanden bør gjennomgås, sier Tybring-Gjedde til avisen.

– Trengs en grundig gjennomgang

Også leder av utenriks- og forsvarskomiteen Ine Eriksen Søreide (H) mener det nå trengs en grundig gjennomgang av norsk bistand til Palestina.

– Jeg forventer at utenriksministeren og utviklingsministeren nå kritisk og grundig gjennomgår all norsk bistand til Palestina. Det er særlig viktig å forsikre seg om at Norge ikke foretar utbetalinger til aktører som støtter Hamas’ terrorhandlinger. Samtidig må Norge stille opp med akutt nødhjelp gjennom internasjonale humanitære organisasjoner til de mange sivile som nå blir rammet, på begge sider av konflikten, sier den tidligere utenriksministeren.

– Økt hat og radikalisering

Frp-leder Sylvi Listhaug understreker at partiet alltid har vært skeptiske til bistanden Norge har gitt til de palestinske områdene. Hun mener at helgens hendelser bør få regjeringen til å revurdere både støtten og dialog-linjen overfor Hamas.

– Fremskrittspartiet har hele tiden vært tydelige på at bistanden til de palestinske myndighetene må opphøre, og at øvrig bistand må underlegges streng kontroll. Dette gjelder også palestinske skolebøker, som vi lenge har visst har radikalisert og økt hatet mot israelere i den palestinske befolkningen, sier hun til ABC Nyheter.

Listhaug hevder at Norge med sin bistand har bidratt til å finansiere skolesystemet som har gjort dette mulig.