- De fleste ulykkene og skadene i påska skjer med ski på beina. Det går mye i brudd, forstuing og en del hode- og nakkeproblematikk, kan Jon Ervik som er operativ leder for Møre og Romsdal Røde Kors sitt hjelpekorps fortelle.

Med seg på laget har han 62 andre til enhver tid fordelt på ti ulike korps i Møre og Romsdal.

- Vi er stasjonert fra Tingvoll i nord til  Volda og Ørsta i sør. I tillegg til dem som er på vakt har vi totalt 400 hjelpekorpsere som kan stille opp ved behov, sier han.

Få skader hittil

Han har akkurat kommet opp til Røde Kors si hytte på Sulafjellet, som er en av plassene Røde Kors er stasjonert, når Sunnmørsposten snakker med ham.

- Vi befinner oss ved skisenter, i fjellet og også noen steder ved sjøen, for eksempel i Kristiansund. Det er bare å kontakte oss for å få hjelp. I trekkene samarbeider vi tett med skipatruljer og har vakter hele vinteren. Er man i en nødssituasjon må man ringe 113. Vi vil videre bli utkalt for å bistå dem, forklarer han.

Hittil har det vært meldt om lite skader, ifølge Ervik. Han er optimist og håper det fortsetter slik resten av påska også.

Forstå fjellvettreglene

For å unngå ulykker i påska har han ett konkret tips: forstå fjellvettreglene!

- Hvis man leser gjennom fjellvettreglene nøye og forstår dem, reduserer man risikoen for ulykker i fjellet betraktelig, sier han.

Her er fjellvettreglene:#1 Planlegg turen og meld fra hvor du går.#2 Tilpass turen etter evne og forhold.#3 Ta hensyn til vær- og skredvarsel.#4 Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.#5 Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv om andre.#6 Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.#7 Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.#8 Vend i tide, det er ingen skam å snu.#9 Spar på kreftene og søk ly om nødvendigHer kan du lese en detaljert beskrivelse av hvert enkelt punkt.Nyt påska

Til slutt vil Ervik ønske alle ei god påske.

- Det er bare å komme seg ut og nyte, oppfordrer han og legger til at hjelpekorpsene setter pris på besøk i hyttene og nederst i skitrekka.

- Kjekt med de som vil slå av en prat! sier han.