Søre Sunnmøre tingrett i Volda kan bli flyttet og sammenslått med Sunnmøre tingrett og Sunnmøre jordskifterett i et felles tinghus i Ålesund.

– Det vil være hensiktsmessig for god og rasjonell domstoldrift på Sunnmøre dersom Sunnmøre tingrett blir sammenslått med Søre Sunnmøre tingrett og gjerne også med Sunnmøre jordskifterett.

Det mener sorenskriver Kirsti Høegh Bjørneset ved Sunnmøre tingrett.

I sin uttalelse til Domstoladministrasjonen viser hun til at det er mange gode grunner for en slik strukturendring. Bedre og mer robust fagmiljø, at de fleste advokatene har kontor i Ålesund, at påtalemyndigheten og barnehuset har tilhold i Ålesund og at fengslingssaker på Sunnmøre blir fremmet for Sunnmøre tingrett er blant argumentene.

Ålesund

– Befolkningskonsentrasjonen på Sunnmøre er størst rundt Ålesund, som også er et naturlig senter for en domstol i vårt distrikt, mener Bjørneset.

– Rekrutteringsgrunnlaget til dommerstillinger vil være langt bredere i Ålesund enn i Volda, påpeker Høegh Bjørneset. Hun viser også til at jordskifteretten i Ørsta har slitt med rekruttering, og bør legge den til Ålesund. Både Sunnmøre tingrett og Søre Sunnmøre tingrett trenger bedre lokaler.

– Dette taler nå for et nytt felles tinghus, konstaterer sorenskriver Høegh Bjørneset.

Utvide

Sorenskriver Elisabeth Wiik ved Søre Sunnmøre tingrett i Volda ser med helt andre øyner på saken.

– Tingrettene skal være tilgjengelig for brukerne, påpeker Wiik, og minner om at domstolene er til for brukerne og ikke omvendt. Hun vil heller utvide rettskrinsgrensene, og viser til Kvivstunnelen som knytter Søre Sunnmøre til Nordfjord og Eiksundsambandet som knytter Ulstein og Hareid til Søre Sunnmøre.

Forslag

– Om man skal endre rettskrinsgrensene til tingrettene, er mitt forslag at en i tillegg til eksisterende rettskrinskommuner, innlemmer Hareid, Ulstein, Eid, Gloppen, Stryn, Hornindal og Vågsøy i rettskrinsen til Søre Sunnmøre tingrett. Dette er også i tråd med vedtak både i Volda og Ørsta kommunestyre, påpeker Wiik. Hun ser positivt på en samlokalisering av Søre Sunnmøre tingrett med jordskifteretten i Ørsta, et arbeid som allerede er i startgropen.

Hun mener for øvrig at strukturendringen av den art som Domstoladministrasjonen har foreslått, erfaringsmessig er svært kostbar. Et bedre virkemiddel er nok ressurser/tilstrekkelig bemanning, samt innkjøp av videokonferanseutstyr som sparer tid til reising.

Hun argumenterer mot at størrelse på en domstol er avgjørende for kvaliteten, saksbehandlingstid eller rekrutteringen og viser til stor søknad til stillingene i Volda.

– Det er min påstand at små domstoler leverer tjenester av minst like god kvalitet som de større domstolene, påpeker hun.

Elisabeth Wiik er sorenskrivar i Volda Foto: Knut Arne Aarset