Det viser NAVs bedriftsundersøkelse. Hovedhensikten med denne undersøkelsen har vært å kartlegge mangel på arbeidskraft. Datainnsamlingen skjedde i februar og mars, da det ble registrert rekrutteringsvansker for de siste tre månedene.

I fjor hadde bedriftene i Møre og Romsdal klart størst rekrutteringsvansker. Men i år er Møre og Romsdal på linje med flere andre fylker.

1.600 mislykkede rekrutteringer

Årets undersøkelse viser at det har vært 1.600 mislykkede rekrutteringer, det vil si ingen ansettelse eller ansettelse av personer med lavere/annen kompetanse. Dette gjelder i de tre siste månedene før undersøkelsen ble besvart.

Over 85 prosent av bedriftene svarer at den mislykkede rekrutteringen skyldes mangel på kvalifiserte søkere.

Helsepersonell og lærere

Undersøkelsen viser at at det er stor mangel på helsepersonell, lærere/førskolelærere og ingeniører. Yrker som elektriker, betongarbeidere, renholdere, rørleggere og VVS-montører har det også vært vanskelig å rekruttere.

Likevel mindre vansker

Sammenlignet med fjorårets undersøkelse er det likevel betydelig mindre rekrutteringsvansker. I fjor ble det registrert 2.500 mislykkede rekrutteringer, mot 1.600 i år.

Rekrutteringsvanskene er omtrent like store både på Sunnmøre, i Romsdal og på Nordmøre. Likevel ser man at det på Nordmøre er en større andel som ikke har rekruttert i det hele tatt, mens det på Sunnmøre er størst andel som har rekruttert med lavere/annen kompetanse enn ønsket.

Fortsatt optimistske

Bedriftene i Møre og Romsdal er fortsatt optismistiske med tanke på utvikling av antall ansatte. Nesten 22 prosent av bedriftene venter en økning, mens nesten 13 prosent venter en nedgang i antall ansatte. Dette er litt mindre optimistisk, men likevel omtrent på samme nivå som de siste årene.

Etter en klar økning frå 2011 til 2013 over andel av bedriftene som sier at det er aktuelt å rekruttere utenlandsk arbeidskraft, synker nå andelen ytterligere fra 20 prosent i 2013 til 17 prosent i 2014.