- Med enkle grep kunne mange av disse skadene vært unngått.

Det sier informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige som viser en typisk ryggeskade. Lakkskade og bulk i ett av bilhjørnene.

- De fleste kjører med fronten først når de parkerer. Vi mener at dersom flere i stedet  hadde rygget inn akkurat der de parkerer og  at de deretter kan kjøre ut fra parkeringsplassen med fronten først ville mange smeller vært unngått, og flere farlige situasjoner avverget, sier informasjonssjef Arne Voll.

Forsikringsbransjen utbetalte i fjor fem  millioner kroner etter ryggeskader på biler i Ålesund. Dette er en økning på hele 28 prosent i forhold til året før.

- Klassiske parkeringssmeller P-smeller er at man bulker med faste installasjoner, stolper, skilt, vegger, andre parkerte kjøretøyer samt andre kjøretøyer i trafikk, sier han.

Arne Voll har følgende gode råd til de som skal parkere:  Rygg inn og kjør ut med fronten først, ikke parker i nærheten av hovedinngangen, pust med magen , ro deg ned og ikke stress når du skal parkere.

Hvorfor rygge inn på P-plass?

· Det gir bedre oversikt når man kommer kjørende mot en parkeringslomme enn når man skal rygge ut av den

·  Parkeringslommen kan være oversiktlig med god plass når man parkerer, mens den kan være trang og uoversiktlig på grunn av kjøretøyer som har kommet til, når man skal forlate lommen

·  Det er enklere for andre kjørende på parkeringsområdet å ta hensyn til en bil som er i trafikk og er i ferd med å rygge inn på en parkeringslomme, enn et kjøretøy som starter  fra parkert tilstand og som rygger ut.Det er den som starter fra parkert stilling som har vikeplikt.

·  Dersom en rygger inn og likevel skulle være så uheldig å bulke, så treffer en eventuelt noe som står stille, og da blir konsekvensene mindre enn når man treffer en bil eller mennesker i bevegelse.