– Vi skal frese bort stubbene etter trærne som ble hogd, og vi skal plante nye, sier driftsleder Atle Sandnes hos kirkevergen.

Hvilken type trær som skal plantes er det ikke sagt noe om. Før det blir bestemt, må de samrå seg med fagfolkene.

– Vi har ikke bestemt oss for hvor mange trær vi skal sette ned og hvor de skal stå. Kanskje bør de nye trærne settes litt lenger bort fra muren, for det viser seg at røttene på de gamle trærne presset på muren, sier han.

De gamle trærne strakte noen greiner ut i gata. Det er ikke så heldig dersom de falt ned.

Ikke råtne likevel

For noen dager siden ble flere store og verneverdige trær på vestsiden av kirka hogd ned uten løyve. I ettertid kom reaksjoner, fordi stubbene viser at trærne ikke var råtne innvendig, slik det ble opplyst i første omgang.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet

Les også: Felte lindetrær ulovlig

– Det blir sagt at det ikke var mulig å få skikk på trærne som sto der. Lange sprikende greiner over fortau og gate kunne i verste fall dette ned og skade noen. Noen trær hadde også stormskader. Men i utgangspunktet var det ikke meningen å hogge trærne. Hensikten var å tynne i trekronene og sage lange greiner, sier driftslederen.

Det skal de gjøre på nordre gravlund. Dette er også gjort ved Borgund kirke og på trærne på den andre siden av Ålesund kirke.

Lærdom

Det er nødvendig å sage greiner av gamle parktre. En lærdom kan være at de må gå inn tidligere og stusse trær før de blir så store.

Les også: Fellesrådet beklager

– Det kan vel hende at greiner faller ned i sterk vind?

– Det kan skje. Vi hadde et tre ved Borgundvegen som ble skadet i den siste stormen. Det måtte bare fjernes helt, sier Atle Sandnes.

– Hvilken type trær var det ved kirken?

– Dette strides de lærde om. Det er ikke slått helt fast om det var alm eller lind. De som saget dem ned sier at det var lind. Det er litt flaut at vi ikke vet dette sikkert, sier Atle Sandnes.

På rekka med trær som ble felt står ett tre igjen. De skal vurdere om det skal få stå videre, eller om det må ned.

– For helhetsinntrykkets del hadde det vært en fordel om hele rekken ble fornyet. Dette får vi se på, sier Atle Sandnes.

Fellesrådet risikerer gebyr for hogsten. Driftslederen beklager at de ikke varslet kommunen slik de skal.

Si din mening i kommentarfeltet under

<strong>Christine Vaksdal Nilsen:</strong> Hogsten kan ha vært unødvendig. Det er viktig at de sjekker trærne, for det har falt ned trær her, og det kan være farlig. Det har blitt mer åpent ved kirken.
<strong>Gudrun Maria Gunnarsdottir:</strong> Jeg synes det var greit at de hugget dem, for nå er kirken mer synlig.
<strong>Irma Sator:</strong> Jeg har ikke sett det før du spør meg om det. Jeg skjønner ikke vitsen med å hugge ned trær ved kirken. Det kunne vært nok å ta bort grener av trærne i stedet for å kutte dem.
<strong>Bjørn Roger Gulseth:</strong> Jeg har alltid syntes at kirken er fin og spesiell, og heretter blir den lettere å se. Det er synd at verneverdige gamle trær skal fjernes, men det blir jo mye løv.