Dette forteller daglig leder i NMK, Kaj B. Westre. De har fremmet en reguleringssak i kommunen som skal gjøre byggingen mulig.

– Vi håper at vi i år kan starte byggingen av det første huset som blir på 12.000–13.000 kvadratmeter. Dette blir en bygning tilsvarende de to som er bygd, det blir det tredje «skipet», sier han som samarbeider nært med Leif-Arne Langøy som er styreformann i NMK Holding.

Høyhus

Han ser for seg at de om tre års tid kan bygge 12.000 kvadratmeter til. Dette blir en skyskraper på 17 etasjer som blir foreløpig høyeste hus i Møre og Romsdal.

– Hva skal komme i disse husene?

– Man kan si det blir mer av det samme som er her i dag, men det foreligger et vedtak i fylkesutvalget om at de ønsker å ha opplæring her i tilknytning Fagskolen og Ålesund VGS. De skal bruke 1500 kvadratmeter i det huset som skal bygges først, og som kan bli verdens beste maritime fagskole, sier Westre.

– Tegningen av den nye høyblokken er ment å gi et inntrykk av hva volum det er tale om, og ikke den konkrete utforming. I dag er det bygd 23.600 kvadratmeter lokale i NMK trinn 1. Her er 20 bedrifter med rundt 800 ansatte pluss at rundt 200 personer er på besøk her hver dag.

Dette har vist seg å være en formidabel suksess som skal bli større.Det er godkjent bygging av gangbru mellom NMK og Høgskolen, og Kaj B. Westre drømmer også om en gangbru over Nørvasundet slik at det moderne maritime blir knyttet til det historiske i Borgundgavlen.

Marine

I den videre veksten ser han for seg både det marine næringslivet i tilknytning til det maritime. Ved Møreforsking er det marine miljø som man kan bygge videre på til blant annet matproduksjon.

– På et sted som dette får vi store synergier. Grovt sagt kan man si at en pluss en blir tre og ikke to. Her blir et treffpunkt som løfter kompetansen. Vi ser at det som er i gang her møter stor interesse ute i verden, sier han.

Overnatting

– Vi trenger å tiltrekke oss dyktige folk og huse dem lettvint, og for at det skal være enkelt å komme hit må vi kunne tilby overnatting på Campus, sier Kaj B. Westre som ser for seg inntil 100 små boenheter/overnattingsrom i høyblokken som da både inneholder næringsareal og en overnattingsdel.

Han ser for seg at tilreisende kan ta en jobb ved Høgskolen eller NMK i en til tre måneder. Det er for kort tid til å leie leilighet. Også ungdommer på traineeoppdrag i tre måneder trenger lettvint tilgjengelig botilbud, og så har man de som deltar i intensive kurs som bruker simulatorene nær sagt døgnet rundt. Kurssenteret som avisene hadde i Fredrikstad var bygd som et slikt tett bo- og undervisningssted.

– Jeg prøver å se framover hva dette kan bli. Vi må ha ambisjoner og satse på et senter som teller i verdensmålestokk, sier Kaj B. Westre.

Han gleder seg over å se hva som er gjort for studentene ved Høgskolen. Skolene som ligger rundt NMK har tilgang til moderne utstyr. Her har skjedd mye de siste fem årene.