I tillegg til selve drapshandlingen mener Nyborg at det er grunnlag for å dømme han for likskjending siden han klippet to tær av den drepte etter drapshandlingen. Videre mener påtalemyndigheten at 22-åringen må dømmes for å ha medvirket til brannstiftelsen i leiligheten som skulle slette alle spor, selv om han ikke fysisk var til stede.

Hovedtiltalte har både i avhør hos politiet og i tingretten tilstått de forholdene er tiltalt for, bortsett fra at han reserverer seg mot at drapet ble begått under skjerpende omstendigheter.

Skjerpende

Statsadvokaten på sin side mener at det er grunnlag for å bruke dette skjerpende leddet i drapsparagrafen som øker strafferammen til 21 års fengsel.

- Jeg er ikke i tvil om at vi står overfor særdeles skjerpende omstendigheter. Drapet skjedd uprovosert og Stavran var sterkt svekket etter en hjerneblødning. Han tilføyes i løpet av noen minutter tre knivstikk før han får det dødlige øksehugget i hodet. Noe som påførte han store smerter og betydelig dødsangst, anførte statsadvokaten.

- Etter den siste skjerpelsen av straffenivået, ville en det naturlige straffen for Spjelkavik-drapet vært 19-20 års fengsel, anførte aktoratet.

Strafferabatt

22-åringen har imidlertid innrømmet det aller meste av det han er tiltalte for og statsadvokat Nyborg mente at han for dette måtte få 10 prosent strafferabatt.

I tillegg til straff for drapet mener statsadvokaten at 22-åringen også sone en dom som har han fikk før drapet, men som ikke er ferdigsonet. Samlet ble derfor påstanden fra påtalemyndigheten at det skal utmåles 18 års fengsel som dom nå.

For 19-åringen som er tiltalt for å ha vært med på den etterfølgende brannstiftelsen i leiligheten hvor drapet skjedde, la statsadokvaten ned påstand om fire års fengsel.

Den unge mannen har innrømmet at han var inne i leiligheten dagen etter drapet, men han benekter å ha vært med på brannstiftelsen.

Den tredje på tiltalebenken i tingretten – en 27 år gammel mann, som også var vitne til selve drapet – har innrømmet straffeskyld for dette forholdet. Men han støtter 19-åringen i at han ikke hadde noen aktiv rolle i dette.

Med bakgrunn i 27-åringens tilståelse vil statsadvokaten gi 30 prosent strafferabatt og la ned påstand om fengsel i to år og  åtte måneder.

Karakter av likplyndring

- Det kan ikke være tvil om at det dreier seg om særdelse skjerpende omstendigheter. Åge Stavran ble utsatt for en brutal handling. Det har også vært en stor belastning for de etterlatte at han ble utsatt for noe som hadde karakter av likplydring. Leiligheten bærer preg av å ha vært gjennomsøkt etter verdisaker, sa bistandsadvokat Gerd C. Haagensen i sin prosedyre om erstatning til de etterlatte.

Haagensen krevde oppreisningserstatning for ikkeøkonomisk skade etter rettens skjønn begrenset oppad til 250.000 kroner til hver av de etterlatte foreldrene.

I tillegg krevde bistandadvokaten erstattet 72.000 til mellom annet utgifter knyttet til gravferd.

Disse kravene rettes mot den hovedtiltalte 22-åringen, mens Haagensen krevde at lle de tre tiltalte skulle gjøres solidartisk ansvarlig for vel 15.000 korner i utgifter knyttet til skadeverket på leiligheten som en følge av brannstiftelsen.