Fiskeburger stod på menyen, og barna fra SFO på Hessa skole var kokkene på Klippfiskakademiet torsdag formiddag. Litt hjelp fikk de, av blant andre fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

– Forprosjektet har holdt på i et år, og nå er vi endelig i gang. Det blir sendt ut invitasjoner til alle barnehager og skoler i Møre og Romsdal, sier prosjektleder Mette Marie Scott-Dahl.

Målet med prosjektet er å gi barn et undervisningstilbud som gir kjennskap om mattradiosjoner og kystkultur. Barna får følge fisken fra fjord til bord, med et opplegg som starter på akvariet der de får lære om de ulike fiskene, og ender med at de får spise fisk som de har tilberedt selv.

Kokk på hjul

– Vi har forståelse for at det ikke er alle som kan komme hit. Derfor har vi også et tilbud som heter «kokk på hjul», der vi kan reise ut til de ulike skolene og barnehagene, sier prosjektlederen, som er spesialpedagog og faglærer i ernæring-, helse og miljøfag med 16 års erfaring fra undervisning i mat og helse i ungdomsskolen.

Se video av at barna lager fiskeburgere øverst i saka.

Prosjektet har fått støtte fra nærings- og fiskeridepartementet, og fiskeriminister Elisabeth Aspaker mener det er et flott tiltak.

– Det er viktig at vi får barn til å spise mer fisk. Ikke bare på grunn av de fysiske fordelene, men også fordi det gir en bedre mental utvikling, noe som kanskje er litt underkommunisert, sier hun.

Myte

Fiskeriministeren mener det er en myte at barn ikke liker fisk.

– Vi ser jo her nå at de blir stolte når de får lov å være med å lage maten selv, og da smaker alle på, sier hun.

Dette kan Scott-Dahl bekrefte.

– Det er flere som har kommet hit og sagt at de ikke liker fisk, men alle liker det når de har laget maten selv, forteller hun.

Barna fra Hessa skole gleda seg iallefall til å smake på sine egne fiskeburgere.

– Det er stilig å lage fisk når vi har sett på fiskene i akvariet, sier Linnea Breivik Mikalsen (8). Sammen med Sofie Hessen Midtbø stod hun for råkostsalaten, mens Siri Krøvel Velle (8) og Martina Wiskeska (8) lagde fiskekaker.

– Det ser kjempegodt ut, sier jentene.