Thomas Tangen Flem heter karen som sveiva inn den enorme makrellstørja. Ikke bare én gang, men hele fire ganger dro den spreke fisken ut sena på snella.

– Å få landet en slik fisk er et ordentlig teamarbeid, forteller Tangen Flem som sammen med to andre utgjør Team Okuma.

– En som kjører fisken, én som kjører båten og én som «lander» fisken og samtidig setter sikringskrok i underkjeven på fisken.

Ombord i en 22 fot Askeladden rett vest for Runde i nærheten av Svinøya brukte de 6–7 timer torsdag før de fikk øye på stimen av makrellstørjene.

– Da kokte det i havet, det var hundrevis av fisk! Da var det bare å komme seg bort til stimen og hive ut.

Rekordfisken tok med det samme og dro med seg 600 meter snøre, forteller han.

– Da var det bare å spenne på seg seletøyet og sette i gang. Man føler seg liten når man sitter i en så liten båt og sveiver inn et slikt beist på nesten 400 kilo. Jeg var sliten i flere dager etterpå, forteller han til Sunnmørsposten.

Tangen Flem beskriver at jobben med å lande fisken var litt av en manndomsprøve. Foto: privat

Fryserne er fulle

Team Okuma deltar i et såkalt «Merk og slipp/rekreasjonsfiske» i regi av Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet, der de har mulighet til både å merke fisk og slippe den tilbake og ta en fisk til eget bruk. Denne fisken ble med til land og blir nok til mange gode middager fremover.

Team Okuma består av Tangen Flem, Thomas Breivik og Sondre Urkedal.

– Alle gutta i båten har nå fryserne fulle hjemme. Det blir nok noen sushimiddager fremover, flirer Tangen Flem.

– Vi skal ut igjen på makrellstørjefiske allerede til helga, da skal vi ombord på båten M/S «Tare».

M/S «Tare» er eid av Stein Magne Hoff og er en av båtene som er godkjent for å drive kommersielt fiske på makrellstørje i gruppa småskala kystfiske.

Tangen Flem kan informere at den båten har tatt totalt 49 fisk siden de fikk begynne med makrellfiske.

Thomas Tangen Flem ved siden av den enorme makrellstørja. Nå venter han og teamet på å få den offisielle norgesrekorden. Foto: privat

Rekord

«Potensiell norgesrekord!» kan man høre guttene si i videoen over.

Fisken ble tatt på såkalt Standup stangfiske og grunnen til at de har ventet med å offentliggjøre fangsten er for å få kontrollveid den offisielle kjøp- og salgsvekta. Det har de nå fått gjort.

– Fisken veide sikkert 410 kilo før bløgging, men etter å ha fått kontrollert vektene viser vekta 396,7 kg, forteller Tangen Flem.

Den tidligere norgesrekorden er på 333 kg, ifølge fiskeavisen.

Nå venter teamet spent på svar fra magasinet Villmarksliv som holder orden på offisielle norgesrekorder for fiske.

Sunnmørsposten tok kontakt med redaktør i Villmarksliv, Knut Brevik, som bekrefter at de har mottatt rekordkravet fra Team Okuma. Han kan fortelle at kravet ikke er ferdigbehandlet, men sier at det er ingen grunn til å tro at det ikke holder til norgesrekord i kategorien «Stang alene med seletøy».

– Fangsten er aldeles vanvittig, sier Brevik over telefonen, som kan informere om at slike rekordkrav kan ta flere uker, om ikke måneder å ferdigbehandle.