Justisminister Grete Faremo hadde med seg en nyhet om lokalisering av et nytt framtidig fengsel på Nordvestlandet, da hun mandag besøkte Ålesund.

Etter først å ha rost de ansatte for den jobben de gjør i Ålesund fengsel - på knapt areal og i ei gammel bygning, redegjorde hun for nyheten:

Rapport om få dager

I en nært forestående rapport fra Kriminalomsorgens sentrale forvaltning der en ser på den framtidige kapasiteten i hele Norge, anbefales det nemlig å lokalisere et nytt fengsel på Nordvestlandet til Ålesund.

- Rapporten er venta om få dager, sa Faremo - og ga uttrykk for at hun synes anbefalinga er interessant og at en, slik hun ser det, kan bygge videre på det gode arbeidet som er gjort.

Les også: Stramt ministerprogram

Vet ikke når og hvor i Ålesund

Justisministeren ville ikke si noe konkret verken om plassering i Ålesund eller om når et nytt fengsel kan stå klart, men kom også her med ros. Denne gang til lokaliseringsarbeidet som er gjort lokalt fra Sunnmøre regionråds side.

– Jeg viser kun til konklusjonen i rapporten og vil ikke si noe ytterligere om hvor et nytt fengsel skal ligge. Men det er klart at arbeidet gjort lokalt vil ha en betydning, sa hun.

- Ålesund fengsel driver for øvrig så god i dag at de klarer seg til nytt fengsel står klart, sa hun.

Moderne

Når det gjelder typen fengsel skisserte justisministeren ei langt mer gradert løsning enn det en har ved Ålesund fengsel i dag.

- Et moderne fengsel med åpne og lukka nivåer, som er egna for å drive rehabilitering av innsatte, sa Faremo.

Justisministeren understreka behovet for nye fengselsplasser og avviste langt på veg tanken om et regionfengsel i Møre og Romsdal.

– Vår regjering har ikke til hensikt å legge ned noen plasser, kapasiteten må opp, sa hun.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

- Et godt signal å få

Hans Inge Jørstad er leder av Ålesund fengsel. Han er glad for signalene fra justisministeren.

– Vi møtte en lydhør minister som roste arbeidet vi gjør her. I dag er nærmest hvert kott tatt i bruk og forholdene for ansatte er langt fra slik de burde være, sier han.

Jørstad forteller at de føler de nærmest jobber i et museum.

– Så vi ser veldig fram til det kommer et nytt fengsel, sier han.

- Viktig med sentral plassering

Per Sigurd Våge er leder for Kriminalomsorgen region vest. Han forteller at det er viktig at et nytt fengsel blir lagt sentralt.

– Nærhet til kommunikasjon, helsetjenester og politi er veldig viktig. Dette er en viktig fordel Ålesund har, sammelikna med andre aktuelle kommuner i regionen, sier Våge.

Haram har vært aktuell som ny vertskommune for et nytt fengsel, men det synes nå å være mindre sannsynlig.

– Planene der var gode nok til å jobbe videre med. Nye hensyn gjør imidlertid Ålesund mest aktuell nå, sier Våge.

To til tre ganger så stort

Dagens Ålesund fengsel har 27 plasser. Et nytt vil være to til tre ganger så stort.

– Behovet for nye fengselsplasser er stort. Det hender nok at politiet unnlater å varetektsfengsle på grunn av for liten kapasitet ved fengselet, sier han.

Et nytt fengsel vil ha flere funksjoner og typer av plasser for å sørge for en bedre tilpasset rehabilitering. Det innebærer både lukka plasser, åpne plasser og overgangsboliger.

Glede i regionrådet

Også hos Sunnmøre regionråd blir nyheta om at Kriminalomsorgen anbefaler nytt fengsel lagt til Ålesund mottatt med jubel.

- Veldig bra at de kom fram til den konklusjonen sier Haram-ordfører Bjørn Sandnes. Han var ukjent med nyheta da smp.no tok kontakt, mandag formiddag.

- Regionrådet  tok opp fengsels-hansken tidlig og inviterte nettopp lederen for Kriminalomsorgen region vest til et møte i fjor vår. Etter dette blei det nedsatt ei arbeidsgruppe bestående av både folk fra regionrådet, men også fengselsansatte. Så langt har vi konsentrert oss om å se på hvilket innhold vi ønsker i et framtidig fengsel, men etterhvert skal vi også se på lokalisering. Målet er å ha konkludert med begge deler innen første halvår i år, sier han.

Følg smp.no på Facebook

Rapporten fra Kriminalomsorgens sentrale forvaltning er venta om få dager, fortalte justisminister Grete Faremo under ålesundbesøket, mandag. Foto: Eirik Meling