Opposisjonen på Stortinget stiller spørsmål ved hva som vil skje med drift av blant annet politiet og omsorgstjenester i kommune, dersom regjeringen ikke får flertall for noe budsjett under finansdebatten mandag.

– Det trenger man ikke å bekymre seg for. Landet kommer til å ha et budsjett og bevilgningene kommer til å være godt ivaretatt, sier Jensen til NTB.

Hun sier regjeringen har strukket seg og vil fortsette å strekke seg for å finne enløsning på budsjettet for neste år.

Men både Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV vil vite hva som skjer dersom finansdebatten mandag ender uten flertall for et budsjett.

Både helse- og omsorgsminister Bent Høie, som også er nestleder i Høyre, og justisminister Anders Anundsen (Frp), fikk spørsmål om budsjettkrisen i Stortingets spørretime onsdag.

– Hva er planen? Det må jo foreligge en plan? spurte Hadia Tajik (Ap).

– Teknisk umulig

– Hvis det ikke er vedtatt noe budsjett mandag kveld så er det teknisk umulig å få til et budsjettforlik på Stortinget før jul. Da vil den endelige budsjettbehandlingen skje første i januar-februar, sier Trygve Slagsvold Vedum, leder i Senterpartiet, til NTB.

I en slik situasjon sier Grunnloven at bevilgninger til offentlige virksomheter vil stoppe fra nyttår. Dermed kan man ikke betale lønn til offentlig ansatte og ikke kreve inn skatter.

Vedum mener Anundsen som beredskapsminister har spesielt ansvar for å «tenke det utenkelige», og særlig sikre at investeringer og drift av etatene han har ansvar for går sin gang.

Fullmakt i stedet for budsjett?

Anundsen tar tilsynelatende det hele med ro:

– Norge stopper ikke opp 1. januar, sier han.

Overfor den bekymrede opposisjonen viste han at det finnes muligheter for ekstraordinære tiltak, for eksempel en såkalt driftsfullmakt som sikrer at den statlige driften opprettholdes uten noe vedtatt budsjett.

– Vi forbereder oss på å håndtere enhver situasjon, sier Anundsen, men kaster samtidig ballen tilbake til Stortinget, og påpeker at det er her budsjettet må håndteres.

– Jeg har veldig stor tro på demokratiet. Jeg er trygg på at dette løser seg på det viset Stortinget mener er best, sier han.

– Skyver på ansvaret

Vedum er ikke beroliget av Anundsens svar.

– Han prøver å skyve ansvaret fra seg, sier Vedum.

Selv om regjeringen skulle få flertall for et budsjett mandag, mener Sp-lederen det er i seneste laget. Fagkomiteene skal deretter behandle postene som avgjør bevilgninger til hver enkelt etat. Det blir for liten tid til å ta gode beslutninger, mener han.

Aps helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen er svært kritisk til at kommunene ennå ikke vet hvilke rammer statsbudsjettet legger for neste år.

– Knappe tre uker før jul vet ikke kommunene i det hele tatt hva de skal forholde seg til. Det er fullstendig budsjettkaos på den borgerlige siden i Stortinget, sier han. (©NTB)