Da smp.no ringer Vervarslinga for Vestlandet har temperaturkurvene akkurat begynt å peke nedover, etter den varmeste dagen i værvarslingas historie.

Ja, for det er nemlig slik: Aldri før har meteorologene målt en høyere temperatur i Møre og Romsdal.

Outsider tar tittelen

Siden 1945 har den offisielle temperaturrekorden vært 33,8 grader, målt i Tafjord. Onsdag boblet kvikksølvet helt opp til 34.

Det skjedde ved Brusdalsvannet i Ålesund. Her har det vært målestasjon siden 1972, men temperaturene har aldri vært over 30-tallet.

Flere rekorder falt

- Enkelt sagt skyldes de ekstreme temperaturene en varmluftmasse med opprinnelse fra øst. Så lenge nord- og nordvesten holder seg unna, får man ekstra glede av slikt, sier vakthavende meteorolog Frode Hassel.

Også flere andre temperaturrekorder har falt: Vigra har satt ny rekord med 28,6 grader, mot den gamle 28,5. I Ålesund har det bare vært målestasjon siden 2009, men rekord er rekord: 29,5 grader ble det målt på det høyeste i dag.

Dagene som kommer

I ytre strøk kan det bli noe kjøligere i morra, på grunn av nordavind som kommer snikende. Det er også utrygt for tåkebanker. Men i indre strøk vil antakelig moroa fortsette, melder meteorologene.

PS: Målestasjonen i Brusdal gir en offisiell observasjon hos Meteorologisk Institutt, men er ikke en WMO-stasjon godkjent av World Meteorological Organization. Dermed er det usikkert om dagens tropetemperatur vil bli registrert som en offisiell rekord. (Litt som å sette rekord utenfor konkurranse, altså.)