Et hundretalls små og store møtte opp da «Fly med oss», Arne Hjeltnes og TV2-teamet landet på Ålesund lufthavn. I løpet av tre uker skal de filme Norge fra lufta. Tirsdag gikk turen fra Florø via Hovden til Ålesund.

Litt forsinka kom teamet til Vigra. På bakken sto representanter fra Avinor-ledelsen, korps fra Vigra og Valderøya, og sangkoret "Taretausene".

- Vi er heldig med været. Det å vise fram Sunnmøre på en dag som dette er flott med litt snø på toppene og grønt i liene. Dette er god sunnmørsreklame, sier lufthavnsjef Tor Hånde til smp.no.

Ifølge Hjeltnes, som har gjort mye utendørs-TV, er våren og høsten de fineste årstidene for filming av natur.

Damene sprekest

- Jeg trodde jeg hadde opplevd indrefileten fra Hardanger til Bergen, eller Bergen via Voss, eller fra Sogn til Florø, men det kommer jo indrefileter hele tiden. I dag har vi hatt et helt sinnsykt vær, og det har stått masse folk på fjelltoppene og gjort stunts, forteller Hjeltnes til smp.no.

Ifølge Hjeltnes er damene de sprekeste til å stille opp på fjellene rundt omkring, utenom fire pølsemakere fra Stranda som han humoristisk trekker fram.

- Det var også stilig da vi fikk se en kar hoppe fra Hornelen i Bremanger - Nord-Europas høyeste sjøklippe på 860 meter over havet. Så sto det en fyr på Bladet i Molladalen. Han måtte stå der en stund, siden vi var forsinka. På Åndalsnes var det masse damer fra kjolefestivalen som hadde kledd seg ut. Det har vært folk overalt, sier Hjeltnes.

Godt kjent

Ifølge Hjeltnes var innflyvningen til Ålesund også unik.

- Vi så Sunnmøre Museum, Aksla, Kråmyra, og tok turen videre over Sukkertoppen forbi Alnes fyr, Giske og Valderøya. Den turen har vel ikke vært finere enn i dag, og heller ikke grundigere dokumentert. Det er ikke alle som får fly inn til Vigra bare ett par hundre meter over byen, ler Hjeltnes.

- Du er godt kjent her?

- Ja. Jeg har vært mye på Sunnmøre og har mange venner her.

- Hva tror du om turen videre?

- Jeg har sett masse ting jeg aldri har sett før. Jeg tror rett og slett at høydepunktene står i kø. Det viser seg at Norge er et veldig egnet land å filme fra lufta. Det hadde ikke vært det samme med Danmark fra lufta kanskje, selv om det sikkert hadde vært fint det og, sier en smørblid Hjeltnes.

Han håper på godvær også når teamet drar nordover mot Trondheim i morgen. Lørdag 31. mai stopper turen i Kirkenes, før helikopteret returnerer sørover mot Oslo og er framme 5. juni, ifølge ruteplanen.

Lagde en lang åme

Mange barn fra Vigra SFO var også på plass da «Fly med oss» landet på Ålesund lufthavn. De hadde for anledningen gått fra skolen med et stort banner som skulle symbolisere en stor åme sett fra luften. Samtidig var alle utstyrt med norske flagg.

- Jeg gleder meg til å se han (Hjeltnes, journ. anm.) når han kommer ut fra helikopteret, sier åtte år gamle Magnus Erik Doran.

Flere av barna synes det var tøft da brannbilene spylte på helikopteret. Det var også stor stas å få oppmerksomhet fra TV-kameraene mens Hjeltnes og co. gjorde opptak på bakken.

* Se bildeserie øverst i saken.

- Jeg tror at barna vil huske dette for alltid. Vi har hatt kort tid på å forberede oss, men det ble veldig stilig og kreativt til slutt. Dette er barna sin idé, de er så kreative, smiler Irene Roald Sandøy i personalet på SFO.

Hun likte sakte-TV på NRK da det ble sendt fra Hurtigruten.

- Å vise Norge fra lufta blir veldig flott. Jeg kommer til å følge med programmet videre, sier Roald Sandøy til smp.no.

Etterpå var det gratis klippfisk til alle inne på lufthavnen.

- Temaet i Ålesund er klippfisk. Det var veldig naturlig med tanke på at regionen er kjent for eksport og fiskeindustri, sier Hjeltnes.