SUNNMØRE TINGRETT (smp.no): Seniorrådgiver Cato Meijer ved seksjon for operativ kriminalanalyse ved Kripos forklarte seg etter lunsj torsdag om de elektroniske sporene fra etterforskningen.

Kripos-rådgiveren presenterte en omfattende rapport som tok for seg trafikken fra telefonen til tiltalte og den drepte Anja Weløy Aarseth.

Fra torsdag i retten:

– Ikke belegg

Politiet mener telefondataene viser at tiltalte ikke snakker sant om sine bevegelser onsdag 28. august - dagen for drapet og ransforsøket mot Pluto.

– Vi mener at disse bevisene viser at det ikke er belegg for alle de bevegelsene tiltalte har gitt uttrykk for, sier aktor Ingvild Thorn Nordheim til smp.no om rapporten.

Forsvareren svarer at han vil komme tilbake til spørsmålet rundt de elektroniske bevisene i sin prosedyre, spesielt tidsrommet rundt ransforsøket som han nekter for å stå bak.

–  Han har forklart at han i dette tidsrommet skal til Moa for å gjøre en handel der, og deretter reiser tilbake til bopelen, sier forsvarer Per Herman Thori-Aamot i en kommentar til bevisene.

Signalene opphører

Ut fra registreringene fra telefonen mener politiet at tiltalte har vært hjemme i bopelen i Roald Amundsens veg fra seint om formiddagen onsdag til klokka 16.31.

Han har blant annet forklart at han var på pub i dette tidsrommet.

En rekke meldinger sendt på Facebook tyder imidlertid på at tiltalte ser på tv, spiller spill og røyker hasj. Rapporten viser også at det er søkt etter «how to rob» på Youtube på telefonen, og at noen har spilt et ransspill på Play Station-konsollen hans.

– Etter klokka 16.31 slutter telefonen å gi noe form for registreringer, påpekte Meijer i retten.

Slår inn på Nørve

Det eneste unntaket er når noen forsøker å ringe en person med telefonen klokka 17.16. Da slår telefonen inn på en basestasjon ved Nørve i nærheten av Pluto-kiosken.

Aktor tok ordet under forklaringen og påpekte at tiltalte i dette tidsrommet har forklart at han befinner seg i en bil for å utføre en narkohandel på Moa.

Det skulle i tilfelle være utenfor dekningsområdet til denne basestasjonen.

– Vi kan ikke si nøyaktig hvor mobiltelefon befinner seg, men vi kan si at den befinner seg i et gitt område. Og samtidig at den ikke befinner seg i et annet område, kommenterte Meijer.

Mener tiltalte lyver om sine bevegelser Rundt 200 vitner, 43 overvåkningsvideoer og elektroniske spor legger grunnlaget for politiets kartlegging av tiltalte og avdødes bevegelser.

Forsvareren spurte om det ikke var mulig at registreringene var forenlig med at telefonen befinner seg i en bil på vei gjennom området. Kripos-rådgiveren kunne ikke utelukke dette, selv om det var svært lite sannsynlig.

Fram til tidspunktet for ransforsøket ved Pluto-kiosken blir meldt klokka 17.48 er det ingen aktivitet på telefonen til tiltalte.

Vestover til drapsstedet

Tiltalte har nektet for at han står bak dette ransforsøket, mens det for politiet har vært viktig å vise at det henger sammen med drapet. Det er også vist til at tiltalte i denne tiden skal ha hatt narkogjeld på 8000 kroner, som kan være et mulig motiv for å rane kiosken.

De elektroniske sporene viser at telefonen til tiltalte mellom klokka 18.05 og 18.20 beveger seg vestover fra området ved Nørve til åstedet i nærheten av Fjellstua.

– Telefonen beveger seg utelukkende vestover, og innslaget på Erikmarka (basestasjon tvers over fjorden, journ. anm.) tyder på at den befinner seg i høyden, sa Kripos-rådgiveren i retten.

Disse registreringene er forenlig med retningen på hundesøket politiet gjennomførte i jaktet på kioskraneren.

Drapstidspunktet

Deretter klokka 18.43 slår både telefonen til tiltalte og drepte Anja inn på samme basestasjon med få sekunders mellomrom.

Anja sin mobiltelefon er ikke funnet, men politiet har innhentet trafikkdata for telefonen fra teleoperatøren. Disse viser at signalene fra telefonen hennes opphører en gang mellom klokka 18.48 og 19.26.

Politiet har anslått drapstidspunktet til å være en gang mellom klokka 18.45 og 19.00, og tiltalte har erkjent at han voldtok og drepte studenten ved turstien på Aksla.

Ringte få minutter etter drapet

Bare få minutter etter drapet skal ha skjedd, kl. 19.02, gjøres en oppringning fra tiltaltes telefon til en kvinne som har sendt en ham en tekstmelding kort tid i forveien.

Tiltalte har forklart at han dro til sentrum etter at han hadde drept studenten på byfjellet.

– Da sier tiltalte at han er på pub igjen, noe som burde slått inn på en annen basestasjon, kommenterte aktor.

Ut fra dataregistreringene mener politiet at tiltalte befinner seg hjemme i bopelen fra klokka 19.19 denne kvelden da han sender en sms.

Les alt som skjedde i direktebloggen fra rettssalen:

Tingrettsdommer Kjetil Gjøen er dommer i rettssaken etter Aksla-drapet, som går for Sunnmøre tingrett. Foto: Staale Wattø