– Det går an å varsle om farlige bølger, mener seniorforsker Torleif Lothe i Uni Research Polytec.

Fenomenet med kryssende sjø oppstår oftest i le av grunner. De fungerer, som en linse for bølgeenergien ved at den samles på ett sted og skaper farlige bølger.

Mer kystfart

– Lokalkjente sjøfolk er ofte klar over hvor og når slike fenomener oppstår, men stadig flere i fritidsbåter langs kysten har mindre kunnskap om fenomenet, mener Torleif Lothe.

Ungdomskonferanse

Han snakket i formiddag for en fullsatt sal på Radisson Blu i Ålesund med studenter på ungdomskonferansen 2016 til Norsk Sjøoffisers forbund. Alle nautikkstudenter ved de maritime skolene på nordvestlandet (Måløy, Ålesund, Kristiansund og Trondheim) er invitert til konferansen, men også master og maskinstudenter er med.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

En fullsatt sal av studenter fra Nordvestlandet og Trondheim er samlet til Ungdomskonferanse i regi av Norsk Sjøoffisersforbund på Radisson Blu i Ålesund. Foto: Johan Behrentz

Se framover

Til tross for nedgangstidene i den maritime bransjen knyttet til oljevirksomhet, er det ifølge sjøoffiserene viktig å se fremover.

Skape praksisplasser

– Det er lett å la seg påvirke av de negative nyhetene, men dere skal vite at mange deler bekymringen og arbeider hardt for å skape praksisplasser, sa lærer Arnt Håkon Barmen ved NTNU i Ålesund, da han ønsket velkommen til konferansen. Han understreket at det er stadig fokus på maritime fag.

Student Arnt Håkon Barmen ved NTNU Ålesund advarte studentene mot å la seg skremme av nedgangstidene i offshore. Foto: Johan Behrentz

Viktig for Ålesund

Fungerende ordfører i Ålesund, Tore Johan Øvstebø, sa at sjøfolk er svært viktig for Ålesund og at de alltid er velkommen til byen, enten det er om bord på skip i kystfart eller cruiseskip.

Trøbbel i nye lokaler: Farstad Shipping med flere oppsigelser