- Dette vil garantert gjøre at enda flere ferdes på Aksla. Bruksmessig er det et fantastisk tilskudd til byfjellet, og byggene blir virkelig en hvile for øyet, sier leder i Aksla Vel, Arnstein Eide.

Han står foran den første av i alt tre grindaløer som er i ferd med å reises på Aksla. Etter mange års gjengroing er stedet er nyryddet, og det massive tømmerbygget er plassert i en lun huk langs stien over Aksla. Et norsk flagg vaier fra mønet. Det som på folkemunne kalles «Indianermarka» ligger ikke mange meter fra det stedet der Anja Weløy Aarseth fra Bergen ble funnet i august 2013.

Ønsker at alle skal føle seg trygge

I et åpent brev uttrykker hennes familie at de er glade for å kunne være et bindeledd mellom Aksla Vel og GC Rieberfondene, som har gitt midler til å reise grindaløene.  Samtidig retter de en takk til alle som bidro under leteaksjonen. Familien har alltid vært glad i skogen og fjellet, og er opptatt av at alle skal føle seg trygge der.

Les også: Brevet fra familien. - Vi håper de blir mye brukt

Har selv besøkt stedet

- Vi ble kontaktet av Rieberfondene ved juletider. Deres ønske var at det skulle reises noe som kunne bidra til økt aktivitet i området, og som kunne støtte opp under friluftslivet. De lurte på om vi kunne være med på å legge til rette for noe slikt, og vi sa selvsagt ja, forteller Eide.

Fondet som konsernet styrer gir midler til allmennyttige sosiale og kulturelle formål. Anjas far er ansatt i GC Rieber, og Anja hadde selv sommerjobb der.

- Foreldrene har nylig vært her sammen med oss og sett stedet der løa er reist. De setter stor pris på innsatsen til Aksla Vel, GC Rieberfondene og alle tiltak som kan tilrettelegge for økt bruk av Aksla.  Det var et sterkt møte, sier Eide.

Vennegjenger og bursdagsselskaper

Grindaløene blir til fri benyttelse for alle. Løe nummer to reises på lørdag, like ved en av dammene på Aksla. Den tredje kommer på den såkalte «Lilletoppen» øst for Aksla stadion.

- Hit kan barnehager dra på tur, folk kan flytte bursdagsselskap hit, vennegjenger kan samles her og hygge seg på ettermiddagen. De er bygget av materialer som gjør at de vil stå i lang, lang tid. Vi som ferdes her oppe nesten daglig merker at fjellet blir bare mer og mer brukt, og da er en gave som dette utrolig velkommen, sier Eide, som påpeker at jo flere som ferdes her, jo tryggere vil det oppleves å bruke Aksla.

500 dugnadstimer

Velforeningen, bestående av rundt 15 personer, regner med å legge ned rundt 500 dugnadstimer på prosjektet. Mye må gjøres med handemakt, siden maskiner ikke kommer fram på de smale stiene. Selve løene er kjøpt fra et firma på Tustna, og reises uten så mye som en spiker. Snart skal torvtaket på plass, og den siste løa er ventet å stå klar etter sommerferien.

- Måten disse byggene settes sammen er rett og slett fascinerende. Det er god, gammeldags byggekunst på sitt beste, og de passer perfekt inn her oppe. Nå gleder vi oss til å se hvordan byen tar dem i bruk, sier Eide.

Dugnadsgjengen fra Aksla Vel er straks ferdige med den første av tre grindaløer på Aksla, finansiert av det bergensbaserte GC Rieberfondet.
Leder i Aksla Vel, Arnstein Eide, beundrer det solide treverket som grindaløene er bygget i - uten en eneste spiker!
Svein Vinje har hatt mange tunge tak med greinsaksa når området skulle ryddes. Nå fremstår det som en helt ny attraksjon i Ålesund.