– Vi reiser gjerne verden rundt, men glemmer ofte at vi har verdens fineste fjorder rett rundt hjørnet.

Det sier venninnene Tina Margrethe Krogseth fra Ulsteinvik og Eli Karin Rise fra Hareid. Mandag entret de hurtigruteskipet «Trollfjord» med musserende i bagasjen.

Stor bildeserie: Bli med på turen fra Ålesund til Urke

– Jeg har lenge tenkt på en tur i Hjørundfjorden, og når Hurtigruta nå går innover der, fikk jeg med meg Eli Karin og vi fikk en fantastisk opplevelse. Dette bør alle lokale benytte seg av, mener Krogseth.

– Nesten bedre enn fjordabåten

Hun hadde tatt med seg en flaske musserende for å feire «verdens vakreste fjord»: – Men få med at den er alkoholfri, vi skal tross alt kjøre hjem, ler hun.

Fram til 31. oktober gjør Hurtigruta en daglig seilas Ålesund-Urke-Ålesund, også til stor begeistring for de 53 fastboende på Urke. På kaia har de satt opp en kafé på dugnad.

– Vi er de eldste kjerringene i bygda, og det er stor stas for oss å få sitte her å se at passasjerene kommer i land på Urke. Det er som en annen verden og det gir et stort løft for heile bygda, sier Ruth Torvik, Aase Urkegjerde, Bjørg Berg og Olufine Urkeø.

De spiser kaker i sola og ser på de langvegsfarende fra nesten hele verden som strømmer i land: – Det er nesten bedre enn da fjordabåten gikk, ler Olufine.

Følg smp.no på Facebook

Ny drift på campingen

Kjell Rønning er frivillig lokalvert og deler ut brosjyrer til om Urke til de som stiger i land.

– Her på Urke har vi kvernhus, kraftverk, ni stabbur, et røykehus fra 1700-tallet, masse trivelige folk og ikke minst Slogen i profil. At vi nå får besøk av Hurtigruta drøye to måneder hvert år, har gitt et løft til heile bygda og flere utflyttere kommer tilbake for å få med seg det. Blant annet har det blitt drift på campingplassen igjen etter dugnadsarbeid, og den har vært godt besøkt i sommer, sier Rønning.

– I tillegg er vi sikre på at mange av de som har besøkt oss, kommer tilbake, fortsetter Rønning.

Les flere nyheter fra Indre på smp.no

– Alt basert på dugnad

Han bruker en uke på å være lokalvert: – Alt er basert på dugnad, både guidinga og kafédrifta, men det er voldsomt kjekt å få fortelle om samfunnet her til de som vil høre på. Det er mest tyskere, men jeg har snakket med folk fra New Zealand, Sør-Afrika, England, Korea og USA sier Rønning, som sjøl bor i Valldal.

– Men jeg er opprinnelig fra Urke, og som pensjonist er det flott å få bruke tid på hjembygda, sier han.

Venninnene Tina og Eli Karin er sikre på at de skal inn i Hjørundfjorden igjen: – Men da skal vi på Slogen, ikledd bunad og med ekte champagne i sekken, lover de.