Stranda kommune får ikke lenger lov til å bruke en pullert på Homlong i Geiranger til å fortøye cruiseskip.

Det slår Frostating lagmannsrett fast i en ny dom, der de gir grunneier Olav Kjell Homlong fullt medhold i at bruken av pullerten er til stort ubehag og bry.

Dermed kom lagmannsretten til motsatt konklusjon av det Sunnmøre tingrett kom til fjor.

– Bryderiet, ubehaget og usikkerheten for nye og større skader er fremtredende. Fortøyingssituasjonen kan være direkte farlig. De psykiske sider av dette, frykt og usikkerhet, er en fremtredende og reell ulempe, sier retten.

De legger også til at fortøyninga tidvis er til hinder for bruka av sjøområdet. Skal man ut i båt, må man krype under trossene.

Lagmannsretten mener også det må være teknisk og økonomisk mulig for kommunen å finne andre løsninger og forbyr dermed videre bruk av pullerten på Homlong.

I retten hevdet Stranda kommune sin advokat, Reidar Andresen, at bruken av pullerten verken er til skade eller ulempe for Homlong sin eiendom, og at den heller ikke utgjør noen fare. Det ble videre hevdet at det ikke er overhengende fare for mennesker eller for stor økonomisk skade.

Dette var ikke Homlong sin advokat, Ingvar H Seth, enig i. Seth hevdet at bruken av pullerten fører til betydelig ulemper for Homlung sin eiendom.

– Ulempene er varige og innebærer et betydelig farepotensial, la Seth til.

Han viste til sju hendelser som følge av pullerten på Homlong: I 2005 ble flytebrygga til Homlong løftet opp av trossene, i 2008 ble motoren på ei jolle ved brygga ødelagt av trossene, i 2009 la trossene seg over land på Homlong rev med seg en sløyebenk og gikk til slutt i en høgspentstolpe. I 2012 ødela trossene flytebrygga – mens man i 2013 opplevede at trossene la seg over brygga.

– De materielle skadene har ikke vært omfattende og mange, oppsummerer Frostating lagsmannsrett.

– Det vesentlige er imidlertid at historien vil gjenta seg. Poenget er frykten for nye, mer alvorlige episoder og den utrygghet og uforutsigbarhet det fører til, heter det i dommen fra lagmannsretten.

Retten pålegger Stranda kommune å betale Olav Kjell Homlong sine sakskostnader på 229.136 kroner.