Bjarne Kvalsvik (felleslista Folkelista/Senterpartiet) gikk fra forrige kommunestyremøte der det ble orientert om budsjettsprekk for Sunnmørsbadet Fosnavåg AS.

- Etter det ordinære møtet ble det gitt en ren orientering som jeg ikke anså det som nødvendig å være med på, sier Kvalsvik til smp.no.

- Ville skjule sprekken

Mer spesifikt hevder politikeren at kommunestyret ønsket å lukke møtet fordi de ikke ville at badelandssprekken skulle bli kjent.

- Jeg hadde ikke lyst å være med på dette. Jeg har alltid arbeidet for åpenhet i politikken, og jeg mente at de ikke hadde hjemmel for å lukke møtet, sier Kvalsvik.

Diskuterte saken

Torsdag ble saken diskutert på gruppeledermøte i Herøy.

- Vi gikk inn på det generelle. Det er ikke noe reglement som omfatter sanksjoner når politikere forlater møter, men vi har vært i kontakt med KS i denne sammenheng, og det var bakgrunnen for gruppeledermøtet, forteller Venstre-politiker Henry Jøsokbakke.

Ifølge Jøsokbakke var ikke orienteringen om budsjettsprekken en egen sak, men den sto på saklista som en orientering.

- Kvalsvik ba om permisjon. Det var det ikke grunnlag for å gi ham, men likevel gikk han, sier Jøsokbakke.

Skal ha på plass nytt regelverk

Det ble ikke gitt noen videre sanksjoner overfor Kvalsvik torsdag, men administrasjonen er bedt om å utarbeide et reglement for framtiden.

- At det nå blir et regelverk betyr ikke tilbakevirkende kraft, slik at Kvalsvik kan dømmes, sier Venstre-politikeren.

Det skal også bli ordnet et regelverk slik at man kan gi sanksjoner mot manglende varsling for ikke å komme på møter.

Drøftet reglene for å gå

Det var varaordfører Tor-Sindre Steinsvik (H) som kallet inn gruppelederne til en drøfting rundt håndtering av permisjonsreglene.

- Dette etter råd fra KS-advokat Frode Lauareid, sier Steinsvik til smp.no.

Steinsvik var fungerende ordfører under orienteringen fra styreleder i Sunnmørsbadet Fosnavåg AS (ordfører Arnulf Goksøyr (H) er styreleder, journ. anm.) under kommunestyremøtet.

- Ikke greit å forlate møte slik

- Møtet var todelt der også Bjarne Kvalsvik og ordfører Arnulf Goksøyr var med i første del. Vi konkluderte med at vi ber administrasjonen utarbeide en sak der vi får på plass reglement for håndtering av saker som for eksempel brudd på permisjonsreglement, sier Steinsvik.

I andre del var Kvalsvik og Goksøyr inhabile, da de er parter i saken.

Hjemmel for å lukke første møte?

- Konklusjonen i den delen var at det ikke er greit å forlate møtet på denne måten, og derfor ber vi om en sak fra administrasjonen, sier Steinsvik.

- Var det hjemmel for å lukke det første kommunestyremøtet?

- Det ble sagt at skulle en få mer orientering enn det som var gitt, ville dette kun bli gitt i et lukket møte. Det ble tatt en avstemming og det ble flertall for å lukke møtet.

- Var det slik at dere ikke ønsket å informere om budsjettsprekken?

- Problemstillingen er annerledes. Sunnmørsbadet Fosnavåg AS er utbygger og var bedt om å gi informasjon. Herøy kommune er aksjonær. Vi i kommunestyret har gjort en del bevilgninger i spleiselaget med å bygge badet, så er det aksjeselskapet som bygger ut. Det er aksjeselskapet som har en sprekk. Det ble det informert om, og på en eller annen måte har avisa fått tak i det. Det er viktig å skille mellom kommune og aksjeselskap. Det ble gitt en orientering fra styreleder (Goksøyr journ. anm.) om det han ville gi i et åpent møte. Ville vi vite mer, så kunne han gi ytterligere informasjon i et lukket møte.

- Men kan dere lukke et møte uten å vite hvorfor dere skal lukke det?

- Det er konkurranseutsatt informasjon. Jeg ønsker ikke å kommentere opplysninger fra et lukket møte, men det er snakk om pris, konkurransehensyn og annen informasjon, sier Steinsvik.