Saint-Martin etter at monsterorkanen Irma har truffet.
(Foto: Rinsy Xieng / NTB scanpix)

Saint-Martin etter at monsterorkanen Irma har truffet. Foto: Rinsy Xieng / NTB scanpix

Irmas ekstremvind har vart rekordlenge

Orkanen Irma har hatt en vindstyrke på minst 82 meter per sekund i over 33 timer. Det er ny rekord siden satellittmålingene begynte tidlig på 1970-tallet.

– En slik intensitet over en så lang periode er aldri tidligere observert i perioden hvor vi har hatt satellitter, sier Etienne Kapikian fra Frankrikes meteorologiske institutt.

– Og det fortsetter, legger han til.

Irma vil trolig befinne seg i kategori 5 – den kraftigste orkan-kategorien – helt til den når Bahamas.

Mens orkanens vedvarende styrke har ligget på minst 82 meter per sekund, er det registrert vindkast på opp mot 100 meter per sekund – 360 kilometer i timen.

Irma er den kraftigste orkanen som noen gang er registrert i Atlanterhavet med unntak av Mexicogolfen og Det karibiske hav.

I Mexicogolfen og Det karibiske hav er sjøen varmere enn lenger ute i havet, noe som bidrar til at kraftigere orkaner kan oppstå i disse områdene.

Irma utviklet seg imidlertid over unormalt varmt vann i Atlanterhavet øst for Karibia.

Klimaforskere har lenge advart om at de kraftigste orkanene og tyfonene kan bli enda kraftigere som følge av den globale oppvarmingen.

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Norgesraidet ble stoppet på Moa

Hadde planlagt «vanntett» svindel – slik ble de avslørt

De betalte tilsynelatende med egne kredittkort og skjulte sporene sine. I løpet av få dager hadde de kofferter fulle av kostbar elektronikk, smykker og parfyme.