– Polen har en stor og god filmindustri, men dessverre er det sjelden at polske filmer settes opp på norske kinoer. Filmene vi setter opp er tekstet på engelsk, så også nordmenn burde ham godt utbytte av dem, sier Iwona Lerch og Rafal Iwaniszyn i Polsk Norsk Forening til Sunnmørsposten.

Fersk film

Den første filmen er et drama som har fått svært god mottakelse etter premieren i fjor. Det er dermed en fersk film som settes opp på kinoen 13. mai.

– Datoen gjør den bare ekstra spennende, smiler Iwona, som er en av initiativtakerne til den polsk norske foreninga på Sunnmøre.Den neste filmen kommer 10. juni, og det er planlagt to filmer til høsten.

Sponsorer

– Vi er usikker på hvordan dette går økonomisk, og er avhengige av sponsorer. Vi håper sjølsagt at både nordmenn som er interessert i film og polakker som bor i distriktet, benytter muligheten til å se på god polsk film, sier Iwona, som skryter av samarbeidet med ledelsen for kinoen.

Utadretta arbeid

Filmoppsetningene er en del av arbeidet som Polsk Norsk Forening gjør for å skape forståelse for polsk kultur blant nordmenn og ikke minst god forståelse mellom det stadig voksende antallet polske arbeidere på Sunnmøre og nordmenn. Sist høst ble det arrangert en kulturkveld, og det planlegges noe lignende til høsten.

24. juni juni blir det arrangert en polsk kveld med mye god mat. Iwona sier at også nordmenn er velkommen til denne kvelden.

Fellesskap

– Vi har inntrykk av at mange polakker holder seg for seg selv i smågrupper. Polsk Norske Forening vil skape større fellesskap. Mange polske arbeidere har problemer med å orientere seg i det norske samfunnet, sier Iwona og Rafal. Rafal gir også norsk undervisning og innføring i norsk samfunnsliv. For øyeblikket har han 36 elever.

– De vil lære seg mest mulig om Norge for å kunne få seg jobb her, sier de to.