Januar er månedender svært mange ønsker å endre livsstil, og det mangler ikke på annonser oggode tilbud fra treningssentrene. Også produsentene av slankeprodukter slår tilmed mange annonser nå på nyåret, men det gjelder å ha en sunn skepsis skal vitro ekspertene.- Både på Internett og ute i butikker finnes det en rekke preparater som påståså gi vekttap. Enkelte helsekostprodukter er direkte helsefarlige, andre er ibeste fall uvirksomme. Mekaniske redskaper som slanketruser, saunabelter oglignende har overhodet ingen effekt. Det er rapportert om alvorligebivirkninger og til og med dødsfall etter bruk av denne typen slankemetoder,sier treningsekspert Guri Brekke.

Styr unna slankepiller

Både hun og klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius bekrefter at detogså finnes slankepiller som faktisk virker.- Det finnes slankepiller som virker, men disse er på resept. Disseslankemidlene (xenical) virker lokalt i tarmen ved at de hemmer opptaket avfett. Dermed vil fettet i maten vi spiser gå rett igjennom tarmen istedenfor åsuges opp. Resultatet er at vi får i oss mindre kalorier, sier Borhsenius.- Det oppgis ofte at preparatet har en antabuseffekt. De som spiser fettrikmat, får ubehagelig diaré og lærer seg etter hvert å spise riktig for å føleseg vel. Det gir fettfattighet som i seg selv bidrar til vekttap, sier Brekke.

På resept

Sprek-ekspertene nevner flere preparat, men alle på resept.- Du kan få kjøpt disse på apoteket hvis du har en BMI over 30, eller en BMIover 27 og i tillegg har sykdommer som er tilknyttet fedme, forteller Brekke.Det ser altså ikke ut for at det er noe poeng i å løpe til nærmeste butikk forå hamstre slankepiller en får kjøpt uten resept, det selv om de lover at de erklinisk testet.- Det kan godt hende at et produkt er klinisk testet, men det finnes veldigmange useriøse studier. Og selv om det er gjort en ordentlig studie der man harfunnet positive resultater, så er ikke det dermed sagt at man vil få de sammeresultatene i en annen studie. Derfor er det så viktig at det er blitt gjortmassevis av studier som viser de samme resultatene før man virkelig kan si atet produkt virker, forklarer Borcsenius.- Det er vel sjeldent at en reklame faktisk er helt ærlig om produktets effekt.Det er imidlertid mye alvorligere konsekvenser av å gjøre feil i forhold tilvalg av kostprodukter og trening enn om klærne ikke blir Blenda-hvite, eller atstearinlyset ikke gav forførende effekter, sier Brekke.- Ulempen med pulverdiett er at du kan gå raskt opp i vekt igjen

Motivasjon

Borchsenius anbefaler deg heller å se på disse reklamene som motivasjon.- Kjenn litt på følelsen du får av at "det er mulig", "jeg kanklare det", når du ser slike reklamer. Men ikke heng deg sånn opp i selveproduktet det reklameres for. Tenk heller ut hvordan du i din hverdag kan fåtil en vektreduksjon, råder ernæringsfysiologen.

Pulverdiett

Og er du kanskje blant dem som heller vil prøve en type pulverdiett? Ekspertenesier at de virker, men at det samtidig er stor sannsynlighet for å gå opp ivekt igjen.- Pulverdietter er såkalte VLCD-dietter (Very low calory diet), som gir sværtlite kalorier per dag. Den mest kjente er vel Nutrilett. Følger man en slikdiett der man bytter ut alle måltider med pulver, vil kvinner få i seg i 560kcal per dag, og menn 675 kcal per dag. Dette er ca 1/4 av hva vi egentligtrenger for å holde en stabil vekt. Resultatet er derfor at man går ned i vekt,sier Borchsenius.- Er det da en bra måte å gå ned i vekt på?- De pulverdiettene som er godkjent i Norge inneholder tilstrekkelig medprotein, fett, vitaminer og mineraler til at vi kan klare oss på kun pulver inoen uker. De fleste vil gå ned i vekt ved å bytte ut noen eller alle sinemåltider med pulver. Ulempen kan være at vektreduksjonen går for fort, slik atman går raskt opp igjen. Det er også en ulempe at man ikke lærer seg til nyematvaner slik man ellers vil kunne gjøre ved en moderat slankekur der manbytter ut/reduserer mengden mat. Går man tilbake til sine gamle vaner etter åha gått på pulver, vil vekten dermed fort kunne gå opp igjen, sier hun.Det er flere ting å være obs på.- Hvis du velger å prøve dette bør du sjekke at produktet er godkjent av norskemyndigheter. De har flere ganger funnet helt andre ting i kostprodukter enn detsom står i innholdsfortegnelsen. Man kan imidlertid like gjerne spise mat ennpulver, advarer Brekke.

Vis sunn skepsis

Når det gjelder trening og kosthold kan det med andre ord være lurt å holde segpå hovedveien.- Det finnes snarveier, men de kan gi uheldige effekter på helsen. Det erveldokumentert at en rask vektnedgang ofte fører til en høyere vekt på sikt.Går man for raskt ned i vekt kan man også miste muskelmasse. Prøv heller ågjøre små endringer over tid, råder treningseksperten.- En pulverkur kan være en fin kickstart som kan motivere til viderevektnedgang, men jeg tror det for alle er både sunnere og enklere å fortsettevektreduksjonen på en litt mer tradisjonell måte. Altså ved å bevege seg mer ogspise annerledes (og ofte mindre også). En vektreduksjon handler jo ikke bareom selve vektnedgangen, men det å bli på den nye vekten. Det å ikke fyke opp ivekt igjen, det er jo ofte det vanskeligste. Dersom man har klart å komme inn igode vaner i løpet av vektreduksjonen vil det også være lettere å holde vektennår den først har gått ned, supplerer Borchsenius.De forstår godt at folk blir forvirret.- Ja, det er dessverre ikke lett å være forbruker. Det er viktig at du sjekkerhvem som står bak produktene. Ha en sunn skepsis og spør fagpersoner som ernøytrale til produktet, sier Brekke.Hva er din erfaring med forskjellige slankekurer?