I en undersøkelse Forbrukerrådet har gjort svarer én av tre at de har trening som nyttårsforsett. Forbrukerrådet ber deg passe på når du skal velge treningssenter, slik at du unngår en avtalerettslig strekk.

- Sjekk kontrakten nøye når du skal melde deg inn på et treningssenter, råder regiondirektør Roger Helde ved Forbrukerrådet i Midt-Norge.

Han påpeker at du kun har angrerett om du tegner avtalen på gaten eller over internett. Gjør du det ved skranken, er du fanget.

Treningssenteret er den sterke part

Forbrukerombudet har laget retningslinjer for hvordan kontraktene skal være, men du står i prinsippet fritt til å avtale det du vil, eller rettere sagt; det treningssenteret vil. Treningssenteret er den sterke part, og du har lite du skulle ha sagt. Det er derfor svært viktig å sette seg inn i avtalen før du skriver under kontrakten.

- Selv om treningsavgiften ikke er så høy, kan totalprisen bli det når etableringsgebyr og oppstartsavgifter legges til. Undersøk derfor hva som blir den totale prisen, sier Helde.

Prislister skal være oppslått i treningssenteret, men du finner dem også på treningssenterets hjemmeside.  Forbrukerombudet har lenge vært misfornøyd med hvordan treningssentrene har drevet reklame, og har derfor også laget retningslinjer for markedsføringen slik at du slipper å bli lurt.

Hvor lenge må du binde deg?

Det er viktig at du sjekker om det er bindingstid på medlemskapet, og hvor lang den er.

- Om ikke kan du oppleve å måtte betale for et treningsmedlemskap på en annen kant av landet om du skulle flytte like etter avtaleinngåelsen, sier Helde.

Forbrukerne må ofte binde seg for en viss tid i forbindelse med gode treningstilbud. I retningslinjene anbefaler Forbrukerombudet at bindingstiden ikke skal være lenger enn ett år. Det er ikke ulovlig å kreve en mer, så les nøye hva du skriver under på. Undersøk også om du må gjøre noe aktivt for å melde deg ut.  De fleste treningskontraktene krever det.

Mulighet for frysing av avtalen er lurt

Noen treningssentre gir mulighet til å fryse avtalen. Dette innebærer at du slipper å betale for medlemskapet en periode du for eksempel er borte med skade. Det er en ganske vanlig betingelse å ha med i avtalen, men husk at mange treningssentre krever å se en sykemelding på forhånd for å fryse medlemskapet. Du kan med andre ord ikke komme i ettertid og krever pengene tilbakebetalt.

- Det kan være greit å kunne fryse avtalen dersom for eksempel nyttårsforsettet fører til en gjenoppliving av en gammel idrettsskade som gjør at du ikke kan benytte deg av treningstilbudet på mange måneder, sier Helde.

Den vanskelige oppsigelsen

Det kan ofte være vanskelig å si opp en treningssenteravtale.

- Det er anbefalt å ha en oppsigelsesfrist på en måned, men ofte er den på tre måneder, sier regiondirektøren.Sjekk alltid oppsigelsesfristen i din egen avtale, og hvordan du skal si opp.  Selv om det ikke er noe krav om skriftlig oppsigelse, er det er lurt å sende en e-post av bevishensyn. Det kan vise seg å være en billig forsikring for ikke å måtte betale ekstra.

Hvilket treningssenter går du på?