Karsten Warholms maratonhelg i U20-EM i Eskilstuna i Sverige er omsider over.

Resultatet ble to EM-sølv, hvilket er en svært sjelden prestasjon av en og samme utøver.

Kanskje kunne fangsten ha blitt enda bedre for 19-åringen fra Dimna, hvis konkurransene ikke hadde krasjet med hverandre. For Warholm konkurrerte på 400 meter mot spesialistene midt i tikampen.

Det knalltøffe konkurranseprogrammet kan ha vært utslagsgivende for at han tapte gullduellen med to hundredeler på 400-meteren, og det kan ha vært avgjørende for at gullsjansen forsvant i tikampen.

Samtidig var den tsjekkiske gullvinneren Jan Dolezal så suveren at en oppgradering av sølvmedaljen hadde vært tilnærmet umulig uansett.

Men prestasjonen er uansett knallsterk. Det hele ble avgjort kl. 18.55 søndag kveld på den avsluttende 1500-meteren i tikampen.

Da kunne en utslitt Warholm juble for sin andre medalje i løpet av denne ekstremt tøffe maratonhelga. Sunnmøringen spurtslo sine hovedkonkurrenter og banket til med klar ny personlig rekord.

Tiden 4.43.73 holdt til et nytt fabelaktig EM-sølv for Warholm. Gullet kapret tsjekkeren Jan Dolezal suverent, til tross for en middels 1500 meter. Bronsen gikk til hviterusseren Maksim Andraloits.

Imponerte stort

Så mange konkurranser på så høyt nivå er en kraftprøvelse av dimensjoner. Det er mer enn hva de fleste er i stand til å takle.

Men så var det denne 19-åringen fra Dimna da – som midt i dette hardkjøret altså slo til med et knallsterkt EM-sølv på 400 meter mot Europas beste juniorer.

Det ga Warholm en ekstra medalje, men det reduserte også gullsjansene i tikampen.

For da Warholm skulle løpe en ny 400 meter i tikampen rett etter EM-sølvet mot spesialistene, løp han – naturlig nok – to sekunder senere. Der tapte Dimna-gutten mye i sammendraget.

Ledet lenge

Warholm ledet tikampen lenge sammenlagt, men fikk ikke det forspranget han behøvde til de mindre fordelaktige kastøvelsene.

For det var der Dolezal tok over ledelsen i sammendraget, nærmere bestemt i diskos i den sjuende av de ti øvelsene.

I stavsprang tok Warholm litt innpå igjen med ny personlig bestenotering med 4,30 meter. I spydkast satte sunnmøringen ny personlig rekord med 45,82 meter, men tapte likevel ytterligere i sammendraget.

Dermed ble den avsluttende 1500-meteren en kamp om plasseringene bak den tsjekkiske gullvinneren. Der kunne altså til slutt Warholm juble for sølv.

Drømmestart

Den lange rekken av imponerende prestasjoner startet allerede grytidlig i lørdag morgen.

På tikampens første øvelse, 100 meter, utklasset Warholm konkurrentene fullstendig med kanontiden 10.53.

Også lengde er en meget god øvelse for Dimna-gutten. Og også i lengde knuste han konkurrentene.

Warholm satte endog ny personlig rekord med superhoppet på 7,66 meter. Men så tettet konkurranseprogrammet seg til, og Dimna-gutten fikk ikke det forspranget han behøvde til kastøvelsene.

Likevel står han igjen som en vinner med to EM-medaljer i en helg som var et slags eksperiment.