Det er ingen hemmelighet at brunost inneholder mye sukker ogfett, noe som gjør at noen mener at dette pålegget bør forbys påskoler og i barnehager.

Selv om det høye innholdet av sukker og fett gjør at du ikke børspise brunost på alle dagens brødskiver, er det en delnæringsstoffer i brunosten som gjør denne til et veldig mye bedrevalg enn annet søtpålegg.

Det er ikke jern i brunost!

Mange at brunost inneholder jern, men det stemmer nok ikke. Igamle dager fikk brunost et naturlig innhold av jern, fordi brunostble laget i jerngryter slik at noe av jernet smittet over ibrunosten under koking. Etter hvert som brunost bleindustrifremstilt, fortsatte man å tilsette jern fordi folk varvant til at brunost var en god jernkilde og fordi grupper ibefolkningen hadde behov for ekstra jern.

I dag er det nye regler om berikning, og derfor er det ikkelenger tillatt å tilsette jern i brunost. Et unntak er brunost ogprim som markedsføres mot barn. Per i dag finnes det bare etprodukt som inneholder jern, nemlig Sprett prim.

Hvis du er glad i brunost, kan du altså ikke lenger si at duspiser brunost fordi du trenger jern. Men, det er flere andreviktige ingredienser i brunost. Brunost er nemlig en god kilde tilbåde kalsium og jod.

Brunost, en god kilde til jod

De fleste vet at brunost og andre meieriprodukter er viktigekilder til kalsium, men ikke alle vet at meieriprodukter også erviktige kilder til jod, og at brunost er spesielt rik på jod. Detheller ikke alle vet, er at flere av oss spiser for lite jod. Debeste kildene til jod er fisk og skalldyr, egg, og meieriprodukter.Ikke salt som mange tror.

Mer kalsium i gulost

Selv om brunost er en kilde til kalsium, er det over dobbelt såmye kalsium i gulost. Mange av oss får i oss mindre kalsium enn detvi har behov for. De beste kildene til kalsium er melk, gulost,yoghurt og andre meieriprodukter som cottage cheese, og skyr.

Rik på sukker, fett og kalorier

Selv om brunost inneholder en del viktige næringsstoffer, ikkeminst jod, er det ingen hemmelighet at denne osten også er rik påsukker, fett og kalorier. For de som spiser variert, og som prøverå passe vekten, er brunost et pålegg som kan spises innimellom, menkanskje ikke på flere brødskiver om dagen. Da er det lurere å velgeegg og fisk som de viktigste kildene til jod.

Har du derimot et småspist barn, som er glad i brunost, er dettepålegget et godt alternativ både fordi det får barnet til å spiseopp brødskiven sin, og fordi det er en kilde til kalsium ogjod.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg brunost som finnes i destørste dagligvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurderingav produktene, har vi sett på hvor mye kalorier, karbohydrater(sukker), protein, fett og kalsium de inneholder. Kalorier, fett,og karbohydrater trekker ned, mens protein og kalsium trekkeropp.

Siden brunost er en kilde til jod og kalsium, som begge ernæringsstoffer som mange får for lite av, har vi valgt å giterningkast 3-5, til tross for at brunost også er rik påkarbohydrater, fett og kalorier.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningentil testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslistenpå forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fraprodusentene i de tilfellene vi ser dette mangler pådeklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellomdeklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig harforetatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrerikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer atdeklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Tine Gudbransdalen smøremyk brunost

En av testens vinnere. Minst kalorier av alle. Lite fett iforhold til taperne.

Les hele testen

TERNINGSKAST 5

Tine Fløtemys smøremyk brunost

En av testens vinnere. Greit innhold av kalorier, sukker ogfett.

Les hele testen

TERNINGSKAST 5

Tine Lettere Gudbrandsdalsost

En av testens vinnere. Inneholder mest kalsium av alle, ikke såmye fett men mye sukker.

Les hele testen

TERNINGSKAST 5

Tine Ekte geitost

En av testens vinnere. Bra med kalsium.

Les hele testen

TERNINGSKAST 5

Tine spesial Stølstype

Et middels innhold av kalorier, sukker,kalsium og fett.

Les hele testen

TERNINGSKAST 4

Tine Millom

Lite kalsium i forhold til de fleste andre brunostene.

Les hele testen

TERNINGSKAST 4

Tine Fløtemysost

Et middels innhold av kalorier, sukker, og fett.

Les hele testen

TERNINGSKAST 4

Tine Innherredost

Et middels innhold av kalorier, sukker, og fett.

Les hele testen

TERNINGSKAST 4

Synnøve Gudbrandsdalsosttype

Greit innhold av karbohydrater, middels innhold av kalorier ogfett.

Les hele testen

TERNINGSKAST 4

Heidals brunost

Et middels innhold av kalorier, sukker,kalsium og fett.

Les hele testen

TERNINGSKAST 4

Tine Gudbrandsdalsost

Et middels innhold av kalorier, sukker, kalsium og fett.

Les hele testen

TERNINGSKAST 4

Tine Misværost

Et middels innhold av kalorier, sukker,kalsium og fett.

Les hele testen

TERNINGSKAST 4

Synnøve Fløtemysosttype

En av testens tapere. Relativt mye kalorier.

Les hele testen

TERNINGSKAST 3

Tine Bestemorost

En av testens tapere. Mye sukker, lite kalsium og myekalorier.

Les hele testen

TERNINGSKAST 3

Sæterstad ekte brun geitost

Får ikke terning pga manglende næringsdeklarasjon.

Les hele testen

TERNINGSKAST -